Åter nr 1/15

115

New

  • Havets grönsaker. 
  • Vi bygger ett norskt loft. 
  • Stackvallens andelsjordbruk. 
  • Starta café hemma. 
  • Den italienska kryddträdgården. 
  • Mies & Ericas nybörjarbrev. 
  • Bygg en horisontell topplistkupa. 
  • Jakt, del 16: Körsbär. 
  • Utflyttarbrev: Marstorp. 
  • Gunillas örter: Citronmeliss. 

Mer detaljer

861 i lager

30:-

Betyg:

0
0 recensioner

Ge betyg & recensera

Mer information

Sid 3:
Havets grönsaker
Linnea Sjögren & Jonas Pettersson
Vi gillar tång. Det är gott, snyggt och supernyttigt. Dessutom är det mat som befinner sig långt ner i näringskedjan och tar upp näring från havet, så varje gång vi plockar med oss tång gör vi något bra för naturen. Med några enkla tips kan även du plocka din egen årsförbrukning av tång från våra svenska vatten. Vi lär dig hur.
-
Sid 6:
Vi bygger ett norskt loft
Sven-Gunnar Håkansson
Jag har byggt många hus på gården som jag berättar om i min bok “Från stock till stuga”. Efter den sista stora uppdateringen  av boken 2013 ser jag inte att det blir någon mer större om­arbetning. Mina byggprojekt har dock inte upphört och därför vill jag här bjuda Åters läsare på mitt senaste bygge.
-
Sid 8:
Stackvallens andelsjordbruk
-Första året
Tobias och Sarah
Två och ett halvt år har gått sedan vi köpte gården Stackvallen, mitt i det småländska landskapets hagar, stenrösen och fägator. Från och med förra året odlar vi grönsaker för självplock, upplagt så att man abonnerar årsvis. Man betalar ett fast pris för hela säsongen, oavsett hur skörden blir. Denna typ av andelsjordbruk förekommer mycket i utlandet men är ännu väldigt ovanliga i Sverige. 
-
Sid 12:
Vi startade café hemma i trädgården!
Sara Bodin Olsson
Kan man verkligen starta kaffeservering hemma, i liten skala? Går det att få någorlunda ekonomi i en sådan liten verksamhet och får man ens göra det, med tanke på alla tillstånd och regelverk? Jovisst - det går och riktigt roligt är det också. Vi vet för vi har provat!
-
Sid 16:
Den italienska kryddträdgården
Anna Åkerman
Många av de typiska italienska kryddväxterna är både lättodlade och vanliga här i Sverige. Låt dig inspireras av hur italienarna använder dem och skapa din egen italienska kryddträdgård.
-
Sid 18:
Mies & Ericas nybörjarbrev
I Åter 1/14 påbörjade Erica Wheeler och Mie Felth, som inte träffats, en brevväxling för att utbyta erfarenheter och tankar runt sina nyligen påbörjade liv som självhushållare. Här är deras femte och sjätte brev till varandra.
-
Sid 22:
Bygg en horisontell topplistkupa
Patrick Sellman
I förra Åter berättade jag hur man med horisonella topplistkupor kan komma igång med en biodling som är enkel och naturlig, samtidigt som den kräver små insatser i form av skötsel och utrustning. Nu vill jag visa hur man enkelt bygger kupan. Börja nu så kan du låta bina flytta in redan i vår!
-
Sid 24:
Jakt del 17: Körsbär till det vilda
Leif Häggström
Det finns många sätt att gynna de vilda djuren. Ett som intresserar mig är att plantera in bärande träd på markytor som inte används till något vettigt. En sådan som finns på vår mark är den gamla ledningsgatan, som inte längre används då kablarna grävts ner. Marken är inte produktiv men görs successivt om till en bärande biotop genom att utvalda trädslag planteras in. Jag har tidigare beskrivit hur vi planterat in ek (se Åter 3/13), i denna artikel är det körsbär som gäller. 
-
Sid 26:
Utflyttarbrev: Marstorp
Albin Holmgren
För fem år sedan visste jag inte vad jag ville med mitt liv. Min flickvän, Ulrika, visste däremot precis vad hon ville. Hon ville köpa ett hus på landet. Och om jag inte kunde bestämma mig så fick hon göra det själv. Våren 2010 for hon runt i Västerbottens småbyar och tittade på gamla hus. Det ena skruttigare än det andra. Till slut hittade hon en liten gård i Tvärålund, fem mil inåt landet från Umeå sett.
-
Sid 30:
Gunillas örter: Citronmeliss
Gunilla Kvarnström
Citronmeliss kallades förr hjärtansfröjd i Sverige, och det är just vad den är. Den skänker hjärtat fröjd.

Recensioner (0)


Ge betyg & recensera
stäng
Betyg:
Namn:
Text:
  Skicka recension

Vissa som köpt denna köpte även:

> >
Åter nr 1/15

Åter nr 1/15

Havets grönsaker.  Vi bygger ett norskt loft.  Stackvallens andelsjordbruk.  Starta café hemma.  Den italienska kryddträdgården.  Mies & Ericas nybörjarbrev.  Bygg en horisontell topplistkupa.  Jakt, del 16: Körsbär.  Utflyttarbrev: Marstorp.  Gunillas örter: Citronmeliss.