Åter nr 1/14

114

New

 • Fönstertillverkning. 
 • Jakt del 13: Pass & märgben. 
 • Mie & Ericas nybörjarbrev. 
 • Mördarsniglar. 
 • Utflyttarbrev: Björklunda 
-Vägen från tryggheten. 
 • Gunillas örter: Muskelörter. 
 • Läsarbrev: Mitt fram­tida självhushåll. 
 • Läsarbrev: Djupadal -en Återblick. 
 • Spinna på spinnrock. 
 • En användbar läketrädgård. 
 • Skötsel av naturbetesmarker. 
 • Läsarbrev: Skräddaröd 
-Självhushållning i villa. 

Mer detaljer

Denna produkt finns inte längre i lager

25:-

Betyg:

4
1 recension

Ge betyg & recensera

Mer information

Sid 3:
Kursreportage: Fönstertillverkning
Stina Pernholm
Jag är på väg till en fönsterkurs igen som anordnas av Slöjd & Byggnadsvård, Västra Götalandsregionen. Den här gången ska jag lära mig att tillverka en fönsterbåge. Jag ser verkligen fram emot kursen. Det saknas just nu några innanfönster i vårt hus och det drar kallt hemma.

-

Sid 6:
Jakt del 13:Pass och märgben
Leif Häggström
Jakt innehåller många delar. Mycket tid läggs på planering och förberedelser, inte minst åtgärder som gynnar djurens trivsel och födosök men även röjning och placering av pass. Själva jakten tar ofta många timmar i anspråk för varje fällt vilt. Men jakten kan bli såväl effektivare som säkrare beroende på hur man väljer att placera ut jägarna i markerna, vilka pass man väljer. I denna artikel kommer valet av pass samt säkerhet att tas upp. Avslutningsvis beskrivs hur märgben tas om hand på vår gård. 

-

Sid 8:
Mie & Ericas nybörjarbrev
Mie Felth & Eric Wheeler
Vi är två nybörjare med brist på både pengar och tid. Idén till den här serien föddes ur en önskan om att finna information om den där starten då man inte har en stark ekonomi att börja med. Hur skramlar man ihop till odlingar, djurhållning och att leva enklare då? Hur orkar man med att arbeta både borta och hemma i övergångsperioden? Och hur startar man ett självhushåll utan att ta i för mycket och bränna ut sig istället? Med 39 mils avstånd mellan oss, och när vi än så länge aldrig träffats utanför datorn, tänkte vi här stötta varandra i en slags offentlig brevväxling där vi utbyter finurliga idéer, frågar om råd och berättar hur livet är för två nybörjare. Vi hoppas på att inspirera andra, nya som gamla självhushållare. Att ta steget ut i det outforskade, att tänka större. Dela med oss av våra lyckliga framsteg och misstag, erfarenheterna vi samlar på oss och utmaningarna vi möter. Vi har inte svaren men vi räds inte heller frågorna! Så vill ni dela glädje och sorg med oss, förhoppningsvis dra på smilbanden eller skratta gott? Följ då våra steg in i en, för oss, ny värld!

-

Sid 10:
Mördarsniglar: Knepen för att hålla mördarsniglarna i schack
Jeanette Thelander
Vem har krupit i min rabatt? Vem har ätit av min sallad? Lagt ägg under mina stenar? Är svaret mördarsnigeln, så har du förmodligen redan upptäckt att du har problem. Men läget är inte hopplöst, det finns saker du kan göra för att minimera skadorna i odlingsland och rabatter!

-

Sid 12:
Utflyttarbrev: Björklunda -Vägen från tryggheten
Daniel Sjöstrand
Självhushållning och låga kostnader kan vara ett självändamål, men också ett sätt att göra det möjligt att arbeta med det man vill, även om det inte ger så stora intäkter i början. Här är vår väg från lönearbete till större självbestämmande med två företag.

-

Sid 15:
Gunillas örter:Muskelörter -Örter vid skador, smärta och värk.
Gunilla Kvarnström
Det är främst tre växter jag använder, Slåttergubbe/hästfibbla (Arnica montana, den brukar kallas Arnika när den används mediciskt), Vallört (Symphytum officinale) och Kungsljus (Verbascum thapsus). 

-

Sid 16:
Läsarbrev från Tibbe, 18 år, på Gotland: Mitt framtida självhushåll
Tibbe Henricsson
Jag är 18 år och bor på norra Gotland, bara några mil från den berömda Oj⁠nareskogen. Jag har egentligen varit intresserad av självhushållning till och från i hela mitt liv. Höns har jag varit otroligt intresserad av höns sedan jag var 3 år och odling började jag med när jag var 9 år. Nu går jag på lantbruksgymnasium och utbildar mig till bonde. Ett spännande yrke som bjuder på både glädje och sorg. 

-

Sid 18:
Brev från Mandelmanns: Djupadal-en återblick
Marie & Gustav Mandelmann
Med boken "Självhushållning på Djupadal" fick många Återläsare inspireras och ta del av Gustav och Marie Mandelmanns kunskap och liv. Så här gick det till när de för arton år sedan, likt så många av oss andra utflyttare, tog sina första stapplande steg som självhushållare. 

-

Sid 20:
Spinna på spinnrock
Liesbeth Slegh-Keijser
Gör något av din ull och få något vac⁠kert! Jag håller helhjärtat med Erik Torstensson, som skrev i förra numret om vad man kan göra med sin ull. Ett annat men lika tillfredsställande sätt att göra något med sin ull är att spinna. Att spinna ull är en kreativ och nyttig sysselsättning, särskilt när man har sina egna får. Det ger en stor tillfredsställelse att sticka något av sitt handgjorda garn.

-

Sid 22:
En användbar läketrädgård - Odla och skörda örter till ditt eget hus­apotek
Lisbeth Almark 
Det är inte svårare att odla växter till huskurer än att odla sina egna kryddväxter och kryddväxter är också läkeväxter. Det finns dessutom en hel del vildväxande örter som har förvånans­värd god effekt på många åkommor. 

-

Sid 24:
Landskapsvård: Skötsel av naturbetesmarker
Marina Bengtsson & Invgvar Claesson
De svenska betesmarkerna är en resurs som använts under hundratals, ibland tusentals år. Vårt landskap har genomgått stora förändringar. Men det är framförallt de senaste hundra åren som samhällsutvecklingen gått fort och förändringen är så påtaglig att många arter är hotade idag. I denna artikel ska vi försöka beskriva hur du på bästa sätt sköter din betesmark så att artrikedomen bevaras och förhoppningsvis ökar.

-

Sid 28:
Läsarbrev: Skräddaröd -Självhushållning i villa
Stefan Breitholz
När vi tvingades flytta till ett 1½ plans eluppvärmt 70-talshus med bara en liten vindpinad villatomt såg det mörkt ut för våra självhushållningsdrömmar. Nu, många år senare, tycker vi att vi med en del kreativa lösningar ändå fått till det väldigt bra. 

Recensioner (1)

av Johanna W den 2014-11-16
4
Text: Köpte numret främst för att jag tänker lära mig spinna, men förutom det fanns mycket annat intressant, som skötsel av naturbetesmarker och hoppfulla nybörjarbrev.
Page: 1

Ge betyg & recensera
stäng
Betyg:
Namn:
Text:
  Skicka recension

Vissa som köpt denna köpte även:

> >
Åter nr 1/14

Åter nr 1/14

Fönstertillverkning.  Jakt del 13: Pass & märgben.  Mie & Ericas nybörjarbrev.  Mördarsniglar.  Utflyttarbrev: Björklunda 
-Vägen från tryggheten.  Gunillas örter: Muskelörter.  Läsarbrev: Mitt fram­tida självhushåll.  Läsarbrev: Djupadal -en Återblick.  Spinna på spinnrock.  En användbar läketrädgård.  Skötsel av naturbetesmarker.  Läsarbrev: Skräddaröd 
-Självhushållning i villa.