Åter nr 4/14

414

New

 • Enkel biodling: Topplistkupor.
 • Skaffa vaktlar. 
 • Vilda växter del 10: Sälg. 
 • Gör egna bäbisleksaker.
 • Att ta vara på en gris.
 • Tovade kläder, skor & hattar. 
 • Mies & Ericas nybörjarbrev. 
 • Mies & Ericas julklappstips. 
 • Jakt del 16:  Jaga & fiska från kajak. 
 • Självhushållning i staden. 
 • Gunillas örter: Björkens svampar

Mer detaljer

987 i lager

30:-

Betyg:

4
2 recensioner

Ge betyg & recensera

Mer information

Sid 3:
Enkel biodling: Topplistkupor
-mer på binas villkor
Patrick Sellman
“Biodling är en hel vetenskap” -det är sant, men hanteringen kan ändå vara mindre krånglig än många tror. Många Återläsare är intresserade av enkla och mer naturliga biodlingsmetoder än den konventionella, så jag vill här berätta om hur jag odlar bin i hemmabyggda horisontella topplistkupor, med minimalt med utrustning.

-

Sid 6:
Skaffa vaktlar
Dorothea Mumm
Våra älskvärda japanska vaktlar. Vi har haft dem i 15 år nu och är väldigt förtjusta i dem. De är enkla att ha hemma, växer fort, lägger massor av läckra ägg i lagom storlek för ett litet barn att äta opp och de producerar gödsel för grönsakslandet. Grannarna märker heller inte att man har tuppar: de låter som björktrastar!

-

Sid 8:
Vilda växter, del 10: Sälg
Mattias Norberg
Sälg är ett träd värt att lära känna. Förutom att vara en biologisk skattkammare genom att husera och föda ett otal insekter och djur, kan den vara självhushållaren till nytta som föda, medicin, tågvirke och korgmaterial.

-

Sid 11:
Gör dina egna bäbisleksaker
Charlotte Martinsdotter
Att hitta på egna leksaker till bäbisar är inte svårt, de tycker det mesta är spännande att pilla på. Så varför inte göra plånboken och miljön en tjänst och samtidigt få en mysig pysselkväll. Lek­sakerna blir dessutom personliga och giftfria.

-

Sid 12: 
Att ta vara på en gris
Petter Bergström
Ja, då står man strax där med två slaktade grisar på drygt 100 kg vardera. Vad ska man göra med allt? Olika delar ska ju användas till olika saker och vad ska man egentligen mala, salta eller frysa in direkt? Hur hinner man? Efter allt arbete man lagt ner under året för att ge grisen ett bra liv och det svåra ställningstagandet att avsluta det för att själv få kött, vill man ju så gärna att det ska bli bra.

-

Sid 16:
Tovade kläder, skor och hattar
Maria Fridstranden
Det finns mycket man kan göra av ull från får och jag vill med den här artikeln visa några plagg som är sköna och användbara för den som vill göra personliga plagg. Att tillverka sina egna jackor, västar, hattar och skor av ull är hantverksmässigt spännande och variationsmöjligheterna stora. Tovade ull­plagg som är kraftfullt bearbetade är slitstarka, lättskötta och naturligt vackra. Dessutom är det en härlig känsla att bära kläder man gjort själv, de plaggen blir unika.

-

Sid 20:
Mies & Ericas nybörjarbrev, fjärde brevet
Mie Felth & Erica Wheeler
I Åter 1/14 påbörjade Erica Wheeler och Mie Felth, som inte träffats, en brevväxling för att utbyta erfarenheter och tankar runt sina nyligen påbörjade liv som självhushållare. Här är deras fjärde brev till varandra.

-

Sid 22:
Mies & Ericas julklappstips 
Mie Felth & Erica Wheeler
Att fylla en korg med diverse egenskördat och ätbart är ofta en succé. Syltburkar, safter, kryddor, bröd, kakor och godis. Anpassa korgen efter vem som ska få den. Presentkort, ett badsalt eller något annat hemgjort. Kanske några små påsar med fröer från din egen trädgård. Påsarna gör du enkelt av kaffefilter, vik egna av vanligt papper/tapet eller så finns det att skriva ut från nätet färdiga mallar. Bara att klippa och klistra!  

-

Sid 24:
Jakt del 16: Jaga & fiska från kajak
Leif Häggström
För ungefär 20 år sedan, i ett annat liv, köpte jag en havskajak. Jag paddlade en hel del året om men när jag flyttade från västkusten blev det successivt allt färre tillfällen. Först på senare år har det blivit möjligt att paddla lite mer. Den gångna sommaren började jag att lägga nät från kajak och framåt sensommaren allt eftersom sjöfågeln blev lovlig började jag jaga. Att jaga från kajak var att få en gammal pojkdröm att gå i uppfyllelse. Denna artikel tar upp mina erfarenheter av detta, i Sverige, ovanliga bruk av kajak. Och det är fiske och jakt inomskärs i väster­havet det handlar om.

-

Sid 26:
Självhushållning i staden 
Elias Isaksson
Mitt tips till den som bor i staden och drömmer om ett annat liv på landet är att börja leva delar av det livet redan där du bor nu. Staden erbjuder faktiskt en hel del möjligheter till självhushållning man kanske inte tänkt på. 

-

Sid 30:
Björkens svampar
Gunilla Kvarnström
På björk växer flera användbara svampar. Jag har provat björkticka, fnösketicka och sprängticka. 

Recensioner (2)

av Marie Mårtensson den 2014-11-11
5
Text: Som alltid mycket nöjd. Stycket med "Att ta vara på en gris" var kanon på alla sätt! Gillar nybörjarbreven mycket.
av Håkan den 2014-11-07
4
Text: Som vanligt ett mångfacetterat och informativt nummer om mycket som hör självhushållningen till.
Page: 1

Ge betyg & recensera
stäng
Betyg:
Namn:
Text:
  Skicka recension

Vissa som köpt denna köpte även:

> >
Åter nr 4/14

Åter nr 4/14

Enkel biodling: Topplistkupor. Skaffa vaktlar.  Vilda växter del 10: Sälg.  Gör egna bäbisleksaker. Att ta vara på en gris. Tovade kläder, skor & hattar.  Mies & Ericas nybörjarbrev.  Mies & Ericas julklappstips.  Jakt del 16:  Jaga & fiska från kajak.  Självhushållning i staden.  Gunillas örter: Björkens svampar