Åter nr 3/14

314

New

 • Gör din egen näverslira. 
 • Hamla dina träd. 
 • Småskalig kolning. 
 • God mat av pumpa. 
 • Naturlig biodling: Förökning genom svärmning. 
 • Strandkål. 
 • Rölleka & Johannesört. 
 • Lettisk surdegsbakning. 
 • Mer om kött. 
 • Rekofestivalen på Nääs. 
 • Festivalen i Skärstad. 
 • Mies & Ericas nybörjarbrev x2. 
 • Boken Självhushållning.

Mer detaljer

942 i lager

30:-

Betyg:

0
0 recensioner

Ge betyg & recensera

Mer information

Sid 3:
Gör din egen näverslira 
Lena Winge
En solig dag i maj hade vi öppet hus på Vindelns folkhögskola. Vi som går byggnadsvård hade timring och spräcka stock på schemat, men jag satt och gjorde knivskydd av näver. En besökare tipsade om att det kanske borde gå att göra skydd till yxor också? En annan tipsade om att en artikel till Åter kanske vore något? Sagt och gjort. Det gjordes även skydd till mina yxor och nu skriver jag till Åter.

-

Sid 4: 
Hamla dina träd
Ingvar Claesson
Att skära grenar på träd för att samla löv till djuren är det äldsta sättet att skaffa vinterfoder på och gjordes långt innan man började skörda hö. Det hade många namn i olika delar av landet, men kallas nu allmänt för att hamla. Nu menar vi alltså själva beskärningen och inte lövtäkten, eftersom det är mycket sällsynt idag att man tar tillvara lövet till foder. Träden blir av hamlingen karaktäristiska och kan bli mycket gamla. De blir något av levande fornminnen som visar på en uråldrig tradition, samtidigt som de hyser en spännande biologisk mångfald. Det är mycket att tänka på vid hamling, särskilt om det har gått en tid sedan senaste beskärningen. I denna artikel kan du läsa tips om hur du kan göra. 

-

Sid 11:
Småskalig kolning för torpare
Olle Hagman
Det här är en metod för den som vill göra sin egen grillkol på ett småskaligt sätt, utan att bygga en stor mila och vara tvungen att vakta den i flera dagar. Även den här metoden tar lite tid och det ryker ruskigt, men den gör att man kan ta vara på även lite mindre grenar och ha nytta av dem. Min fru och jag är inga storgrillare, så en kolning täcker gott och väl vårt årsbehov.

-

Sid 12:
God mat av pumpa
Dorothea Mumm
Utflyttarbreven i Åter läser jag väldigt gärna. Vi lever en slags ”lightversion” i en förort i Värmland, där vi förvandlat en vanlig tråkig villatomt till en frodig trädgård. Mycket tack vare pumporna som är både lättodlade, vackra och goda. Så här gör jag när jag odlar och tillagar pumpa.

-

Sid 14:
Naturlig biodling: Förökning genom svärmning
Stefan Breitholtz
Inom biodlingen måste vi lära oss att åter arbeta med svärmning, dvs binas egna naturliga sätt att föröka sig. Här nedan beskrivs varför och lite om hur man kan göra själv i liten skala.

-

Sid 16:
Vilda växter, del 9: Strandkål
Mattias Norberg
Strandkål tycker jag är en av de godaste vilda växterna. Hela växten är ätlig, både rå och tillagad, och kan användas som vanlig kål.

-

Sid 17:
Gunillas örter: Rölleka & Johannesört
Gunilla Kvarnström
Rölleka och Johannesört är två vanliga växter som passar bra att göra massage­olja av. Johannesörtsolja till massage är välkänt, rölleka mindre känt.

-

Sid 18:
Lettisk surdegsbakning
Jan Wester
Jag vill dela med mig av ett enkelt, tids- och platseffektivt sätt att baka. Det ger också otroligt fina bröd. Den här artikeln handlar om bröd med 100% fullkornsmjöl, varav minst hälften råg.

-

Sid 20:
Jakt, del 15:  Mer om kött. -Mörning, vacuumpackare och några recept. 
Leif Häggström
En viktig sak med min jakt är att vi får gott, ekologiskt och etiskt kött som inte behandlats med mediciner eller transporterats i onödan. Men för att köttet verkligen skall komma till sin rätt krävs att det behandlas rätt. Inte minst i början av jaktsäsongen då det finns mycket bakterier och andra mikroorganismer i omlopp. Denna artikel handlar primärt om hur jag försöker hålla min kötthantering på en så hög nivå som möjligt. Den tar även upp ett par recept att inspireras av.

-

Sid 22:
Rekofestivalen på Nääs
Petter Bergström
I juni hölls den första Rekofestivalen på Nääs, en festival med temat hantverk, byggnadsvård och ekologiskt byggande. I tre dagar pågick kurser, föreläsningar, musik och trevligt mingel.

-

Sid 23:
Självhushållningsfestivalen i Skärstad
Sofia Kjellström, Maria Larsson och Silvia Sutter
Hur gör man för att lära känna fler personer som är intresserade av hållbarhet och självförsörjning i trakten och för att inspirera andra människor till att våga börja? Vi bjöd in till en självhushållningsfestival.

-

Sid 24:
Mies & Ericas nybörjarbrev
Mie Felth & Erica Wheeler
I Åter 1/14 påbörjade Erica Wheeler och Mie Felth, som inte träffats, en brevväxling för att utbyta erfarenheter och tankar runt sina nyligen påbörjade liv som självhushållare. I nummer 2/14 blev det inga brev, men här följer de nu upp med två brev vardera om vad som hänt under våren och sommaren.

-

Sid 28:
Boken Självhushållning 
Petter Bergström 
Den gamla bibeln “Självhushållning” av John Seymour har kommit ut i en ny utökad upplaga med undertiteln “Handbok för realister och drömmare”. Med 150 extra sidor är boken nu i ännu högre grad vår mest övergripande bok inom området självhushållning.

Recensioner (0)


Ge betyg & recensera
stäng
Betyg:
Namn:
Text:
  Skicka recension

Vissa som köpt denna köpte även:

> >
Åter nr 3/14

Åter nr 3/14

Gör din egen näverslira.  Hamla dina träd.  Småskalig kolning.  God mat av pumpa.  Naturlig biodling: Förökning genom svärmning.  Strandkål.  Rölleka & Johannesört.  Lettisk surdegsbakning.  Mer om kött.  Rekofestivalen på Nääs.  Festivalen i Skärstad.  Mies & Ericas nybörjarbrev x2.  Boken Självhushållning.