Åter nr 2/14

214

New

 • Utekök. 
 • Blåbärstry. 
 • Slåtterängen. 
 • Blöjor av tröjor. 
 • Sju goda vilda växter.
 • Björk. 
 • Utflyttarbrev: Biberget. 
 • Laga & sälja mat utomhus. 
 • Hagtorn.
 • Utflyttarbrev: Backfors del 2. 
 • Barnbarn i odlingen: Odlingslådor. 
 • Kråkjakt med uvbulvan

Mer detaljer

920 i lager

30:-

Betyg:

3
1 recension

Ge betyg & recensera

Mer information

Sid 3:
Utekök
Hans-Gunnar Samuelsson
För Återläsare är maten och dess framställning ofta en viktig del i livet. Många tillbringar dessutom gärna mycket av sin tid utomhus, så vad kan vara mer passande än ett utekök? Här ger jag lite tips om hur man med enkla medel bygger ett både funktionellt och trevligt utekök att arbeta i och njuta av i sommar.

-

Sid 7:
Laga och sälja mat utomhus -lättare än du tror
Per Nilsson
Många som haft idéer om att sälja mat till gårdsbesökare, kursdeltagare eller turister har säkert lagt ned dem direkt med tanke på de krångliga livsmedelsreglerna. Dags att ta upp de gamla drömmarna igen, reglerna är nu lättare än någonsin, särskilt om man lagar maten utomhus!

-

Sid 8: 
Vilda växter, del 8: Hagtorn
Mattias Norberg
Hagtorn förekommer vild i en stor del av landet och odlas även som häck i trädgårdar. Inte många vet att bladen och frukterna är ätbara och att den hårda veden är ett utmärkt virke för särskilt krävande detaljer.

-

Sid 10:
Utflyttarbrev, uppföljning: Backfors del 2
Jonas Nordlund
Nu har det gått snart 4 år sedan vi satt och knåpade ihop det förra brevet om vår gård och vårt liv till Åter nr 4/10. Därför känns det nu dags att återigen skriva några rader om oss på Backfors i Västerbotten. Här på vår lilla gård försöker vi leva på det gården kan ge oss utan att för den skull tära på dess resurser på ett onödigt sätt. Vi vill istället odla vår egen mat utan gifter och maskiner, utan att odla stora fält med bara en gröda och utan att göra djurens liv till en plåga. Vår filosofi är att dra ned så mycket som möjligt på utgifterna och istället klara oss på lite mindre, så vi kan få tillbaks lite mer.

-

Sid 14:
Barnbarn i odlingen: Odlings­lådor
Bengt Torstensson
Jag vill beskriva odlingslådorna jag gjorde med barnbarnen i förra sommaren.

-

Sid 15:
Jakt del 14: Kråkjakt med uvbulvan
Leif Häggström
Kråkfåglarna gynnas av vårt moderna samhälle. De är fler i modern tid än någon­sin tidigare. I många fall kan kråkfåglar orsaka problem på gårdar och i samhällen. Men även i fågelskyddsområden kan dessa fenomenala boplundrare orsaka stor skada. Denna artikel kommer att handla om hur man kan jaga kråkfågel genom att använda en uvbulvan!

-

Sid 16:
Blöjor av tröjor
Maria Thörn
Moderna tygblöjor är förvisso lika enkla att använda som engångsblöjor, men det bästa för både plånboken och miljön är att göra sina egna tygblöjor av de textilier man har hemma. Det behöver inte heller vara svårt; för att göra den enklaste blöjan behöver man inte ens kunna sy.

-

Sid 18: 
Utflyttarbrev från Biberget
Mikael Book
Två år har gått sen jag (Micke) flyttade in i det lilla torpet i södra Östergötlands skogar. Här skulle odlas och grejas, läsa till undersköterska och i värsta fall jobba lite för att få pengar.

-

Sid 20: 
Sju goda vilda växter
Helena Granström
Man behöver inte odla allt gott man vill äta, det finns många vilda växter som är rena delikatesser. Här är några av mina favoriter.

-

Sid 22:
Blåbärstry
Torsten Lindberg
Blåbärstry är en lättodlad och härdig buske som kräver lite skötsel och kan odlas ända uppe i norra Norrland. Bären smakar ganska likt blåbär och varje buske ger runt 2-5 kg bär. Blåbärstry är ännu ovanlig i Sverige, men är definitivt värd en plats i självhushållarens trädgård.

-

Sid 24: 
Slåtterängen -så här gör du för att återskapa vår artrikaste miljö
Ingvar Claesson
Ännu finns små rester i vårt landskap som har kvar en osannolik artrikedom som ett minne av ängsbondens slit under århundraden. Men bara för 30 år sedan var de mångdubbelt fler. Även de ängar som sköts idag har oftast förlorat de allra känsligaste arterna och de allra mest hävdberonde vegetationstyperna. Så det är nästan svårt att förstå att det funnits en så rik flora precis runt hörnet från oss alla. Det går att vända utvecklingen igen, om man jobbar uthålligt och noggrant under många år. Satsa hellre tid och möda på att vara väldigt noggrann på en liten men artrik yta, än att hålla en större äng halvbra skött. I denna artikel beskrivs hur du kan göra.

-

Sid 30: 
Gunillas örter: Björk
Gunilla Kvarnström
Björken är ett fantastiskt användbart träd. Jag tänkte här lämna några lite annorlunda men nyttiga tips på hur björk kan användas i hushållet.

Recensioner (1)

av Sanna den 2015-12-05
3
Text: Rotade fram denna då ja nyss fått barn. Bra förklarat i "från tröja till blöja" som sagt.. gott o blandat!!!
Page: 1

Ge betyg & recensera
stäng
Betyg:
Namn:
Text:
  Skicka recension

Vissa som köpt denna köpte även:

> >
Åter nr 2/14

Åter nr 2/14

Utekök.  Blåbärstry.  Slåtterängen.  Blöjor av tröjor.  Sju goda vilda växter. Björk.  Utflyttarbrev: Biberget.  Laga & sälja mat utomhus.  Hagtorn. Utflyttarbrev: Backfors del 2.  Barnbarn i odlingen: Odlingslådor.  Kråkjakt med uvbulvan