Åter nr 4/13

413

New

  • Självförsörjande på kryddväxter
  • Läsarbrev: Våra odlingar
  • Jakt del 12: Summering, framtid & torkat kött
  • Örtolja och lotion
  • Återskapa dina naturbetesmarker
  • Biodling på nygammalt sätt
  • Tovade fårfällar
  • Utflyttarbrev: Sjöborgen

Mer detaljer

192 i lager

30:-

Betyg:

0
0 recensioner

Ge betyg & recensera

Mer information

Sid 3:
Självförsörjande på kryddväxter
Lisbeth Almark
När Petter frågade om jag ville skriva en artikel om hur man på enklast möjliga sätt blir självförsörjande på de mest använda örterna var min första tanke att nej, det är inte möjligt att göra på ett enkelt och bra sätt. Ändå gör jag ett försök och hoppas att denna artikel kan vara till någon hjälp för den som vill ge sig i kast med kryddväxt­odling för husbehov.

-

Sid 6:
Läsarbrev: Våra odlingar
Manon och Oliver Li
Att ha egna grönsaker året om är en stor nåd, en lyx fler borde få uppleva. Så här odlar vi.

-

Sid 8:
Jakt del 12: Summering, framtid och torkat kött
Leif Häggström
Mycket har hänt under de år jag skrivit om jakt för Åter, här summerar jag upp och blickar framåt. Dessutom ger jag ett tips på hur man kan torka kött så det blir perfekt turmat eller kanske snacks.

-

Sid 9: 
Gunillas örter: Örtolja och lotion
Gunilla Kvarnström
Ringblomma, daggkåpa och styvmorsviol är tre klassiska hud-örter. Så här gör du en örtolja eller lotion av dem för torr hud, torra händer och fötter, eksem eller blöjstjärtar.

-

Sid 10: 
Landskapsvård: Återskapa dina naturbetesmarker
Ingvar Claesson och Marina Bengtsson
Landets tidigare artrika och varierade landskap av naturbetesmarker och slåtter­ängar har till stor del ersatts av skog, medan djuren ofta betar åkermark. Genom att återskapa naturbetesmarker av olika slag får vi miljöer som gynnar mångfalden av både växt- och djur­arter. Samtidigt skapar vi ett vackert och levande landskap av produktiva beten och kan använda åkrarna till mat och biobränsle.

-

Sid 15:
Warré-biodling: Biodling på nygammalt sätt
Stefan Breiholtz
Det kommer att behövas många nya småskaliga biodlare framöver, för att få lokalt anpassade bin med en bredare genetisk bas. Har du så bara snuddat vid tanken att skaffa bin – så sätt igång och hjälp till! Jag vill här berätta om ett nygammalt sätt att hålla bin. Metoden utvecklades under början av 1900-talet och ger kanske inte samma höga avkastning som konventionell biodling, men är enklare och ger bina ett lite mer naturligt liv.

-

Sid 18: 
Ta vara på den grova ullen: Tovade fårfällar
Erik Torstensson
95% av all ull i landet kastas. Vi har inte tid eller behov av att sitta och spinna för hand i stugorna, och det finns ingen infrastruktur för att lämna in ullen för beredning. Vad kan då småskaliga fårägare hitta på med sin ull, som både är användbart och inte tar för mycket tid? Tova fårfällar!

-

Sid 22:
Utflyttarbrev: Malin & Peters väg till självhushållning på Sjöborgen
Peter Comstedt
För elva månader sedan bestämde jag och Malin oss för att sälja vår tidskrävande restaurang och satsa 100% på fa⁠miljen, gården och självhushållning. Sedan dess har inte en dag gått som pla⁠nerat... 

Recensioner (0)


Ge betyg & recensera
stäng
Betyg:
Namn:
Text:
  Skicka recension

Vissa som köpt denna köpte även:

> >
Åter nr 4/13

Åter nr 4/13

Självförsörjande på kryddväxter Läsarbrev: Våra odlingar Jakt del 12: Summering, framtid & torkat kött Örtolja och lotion Återskapa dina naturbetesmarker Biodling på nygammalt sätt Tovade fårfällar Utflyttarbrev: Sjöborgen