Åter nr 3/13

313

New

  • Fönsterrenovering. 
  • Reportage: Bo i ett växthus. 
  • Jakt, del 11: Ek.
  • Ingmars utflyttarbrev.
  • Andelsodling.
  • Bredgrep.
  • Lieslåtter. 
  • Gunillas örter: Té.
  • Enkel självhushållning. 

Mer detaljer

319 i lager

30:-

Betyg:

0
0 recensioner

Ge betyg & recensera

Mer information

Sid 3:
Kursreportage: Fönsterrenovering
Stina Pernholm
Fönsterrenovering är en populär kurs som arrangeras av Slöjd & Byggnadsvård, Västra Götalandsregionen. Under året hålls minst tio olika kurser med tema fönster, från den enklaste nybörjarkursen i fönsterrenovering som hinns med på en dag, till flerdagarskurser i fönstertillverkning. Själv har jag nyligen flyttat ut till ett torp i Uddebo. Vind och kyla tränger in genom trasiga fönster. Jag har anmält mig till en nybörjarkurs i fönsterrenovering för att lära mig att ta hand om mina fönster.

-

Sid 6:
Reportage:  Bo i ett växthus -Hur det gåttt för familjen Solvarm
Petter Bergström
I Åter 4/06 skulle familjen Solvarm precis flytta ut i det timmerhus de byggt inuti ett stort växthus. Det var ett unikt och spännande husprojekt. På sommarens varmaste dag åkte vi dit för att se hur det gått för dem.

-

Sid 10:
Jakt del 11: Ek -ett viktigt träd
Leif Häggström
Eken är ett träd som är viktigt för den biologiska mångfalden. Genom att gynna eken kan man gynna såväl jaktbart vilt som vilda djur i allmänhet. I artikeln beskrivs hur och varför jag medvetet planterade en frigjord yta med ek för att gynna floran samt högre och lägre djur på såväl kort som mycket lång sikt.

-

Sid 12: 
Ingmars utflyttarbrev
Ingmar Andersson
I våras blev jag erbjuden att hyra ett gammalt hus vid en sjö, tackade ja och är nu mitt inne i ett utflyttaräventyr. Även om jag bott på landet tidigare tyckte Petter att jag nu uppfyller kriterierna för utflyttare och föreslog att jag skulle skriva ett utflyttarbrev om hur det är att flytta ut på landet ”på äldre dagar”...och eftersom jag nyss blev 70+ så kan jag väl försöka att beskriva mitt nya äventyr även om jag inte känner mig direkt gammal.

-

Sid 16:
Andelsodling -ger fler möjlighet att odla
Anders Ryberg
I slutet av maj ordnade länsstyrelsen i Västra Götaland en informationsträff om andelsodling hos Pernilla Toll och Håkan Johansson på gården Qvatroneröd i Svenshögen. Andelsodling eller ”Land Sharing” är mera vanligt utomlands än i Sverige och betyder att man hyr odlingsmark på en gård. 

-

Sid 17:
Bredgrep
Jonas Ringqvist
Bredgrep är ett vanligt redskap för jordbearbetning på mindre grönsaksodlingar i USA. Ett lämpligt redskap även för svenska självhushållare där man odlar för lite för att skaffa traktor men för mycket för att spadvända.

-

Sid 18: 
Kom igång med lieslåtter
Rune Stenholm Jakobsen
Alla kan lära sig skära med lie. Det är inte styrka som är viktigt utan teknik och den tekniken går snabbt att få in om man iakttagar och anpassar. Om man sedan vill bli duktig på att skära är det bara att fortsätta, prova sig fram, träna och anpassa lien efter sig själv.

-

Sid 23:
Gunillas örter: Grönt och svart örtté
Gunilla Kvarnström
Det finns en mängd örter att göra goda teer av och experimenterar man med blandningar blir möjligheterna ännu fler. Här är ett par av mina favoriter.

-

Sid 24: 
Enkel självhushållning -Tips till ivriga nybörjare och jäktade barnfamiljer 
Petter Bergström
Självhushållning är ett pussel som kan sättas ihop på så många sätt. Här är några tips och förslag för den som har begränsat med tid eller ork men ändå vill få lite egen mat på bordet.  

Recensioner (0)


Ge betyg & recensera
stäng
Betyg:
Namn:
Text:
  Skicka recension

Vissa som köpt denna köpte även:

> >
Åter nr 3/13

Åter nr 3/13

Fönsterrenovering.  Reportage: Bo i ett växthus.  Jakt, del 11: Ek. Ingmars utflyttarbrev. Andelsodling. Bredgrep. Lieslåtter.  Gunillas örter: Té. Enkel självhushållning.