Åter nr 2/13

213

New

  • Jordhydda,
  • Haloumi, ricotta och mozzarella,
  • Jakt 10: När vildsvinen kommer,
  • Utflyttarbrev: Borrabo,
  • Gunillas örter: Vårörter,
  • Vilda växter 7: Björnloka,
  • Fläta ett mobilt staket,
  • Halmbalshuset Snäckan i ekobyn Utsikten,
  • Vinbär

Mer detaljer

404 i lager

30:-

Betyg:

0
0 recensioner

Ge betyg & recensera

Mer information

Sid 3:
Jordhydda -en övning i småskaligt ekologiskt byggande
Jan Gustafson-Berge
I maj månad 2010 startade jag och en vän byggandet av en jordhydda. Tre år senare var jordhyddan nästan helt färdig. Processen har fungerat som en kunskapsväg, både i ekologiskt byggande och i personlig utveckling.

-

Sid 8:
Haloumi, ricotta och mozzarella
Helena Ullmark
Dessa ostars gemensamma nämnare är att man hettar upp ostmassan, till skillnad från andra ostar. Men hur får man ricottan att bli krämig, mozzarellan att bli mjuka bollar och haloumin att bli stunsig grillost?

-

Sid 11: 
Jakt del 10: När vildsvinen kommer
Leif Häggström
Vildsvinen är idag en djurart på stor frammarsch. Stammen är nu antagligen lika stor som älgstammen och ökar stadigt. Detta gör att allt fler människor råkar ut för vildsvin i sin närhet för varje år som går. I den här artikeln tänkte jag berätta lite kort om vild­svinsjakt och resonera lite kring vad man kan göra för att slippa allt för mycket skador men samtidigt ha möjlighet att utnyttja detta förnämliga vilt.

-

Sid 14:
Utflyttarbrev: Borrabo -konsten att börja i rätt ände...
Ylva Arvidsson
Vi flyttade från ett hus i västra Göteborg, rakt ut i skogsstråket mellan Vara­slätten och Falbygden. Här fanns en avstyckad gård som ingen rört på minst 40 år. Hade vi varit rationella och förnuftiga hade vi kanske inte dragit på oss en fastighet utan varken el eller avlopp, men man tänker inte alltid så klart när man är förälskad…

-

Sid 16:
Gunillas örter: Vårörter
Gunilla Kvarnström
Här följer några exempel på tidiga växter som passar bra att plocka nu i vår. Gran, älggräs, brännässla och daggkåpa är alla växter som är lätta att hitta och känna igen.

-

Sid 18: 
Vilda växter, del 7: Björnloka
Mattias Norberg
Björnloka har förmodligen varit den mest intensivt använda vårgrönsaken bland Kanadensiska indianer. Skaft och stjälkar från de unga plantorna är saftiga, krispiga och goda med en smak som påminner om selleri.

-

Sid 20: 
Fläta ett mobilt staket 
Mona Malmqvist Sjöstedt
Så här gör du för att fläta ett stort eller litet mobilt staket att använda som växtstöd eller som skydd mot sol, vind, insyn eller sprättande hönor. 

-

Sid 22: Halmbalshuset Snäckan i ekobyn Utsikten
Marie Hedberg
Det är nu 12 år sedan vår ekobyförening hittade den plats på ön Orust där vi ville bygga vår ekoby. Det har varit en lång väg och först nu flyttar jag själv in i mitt hus. Jag ska här berätta lite om bygget av det men börjar från början, med en kort genomgång av byns historia.

-

Sid 26:
Vinbär
Kirsten Jensen
Vinbär i olika färger kan användas till mycket och är förstås en självklarhet i en husbehovsodling. Trädgårdsrådgivaren Kirsten Jensen som tidigare skrivit serien Udda grödor här i Åter berättar nu hur man på det bästa och mest rationella sättet odlar vinbär till husbehov eller för försäljning.

Recensioner (0)


Ge betyg & recensera
stäng
Betyg:
Namn:
Text:
  Skicka recension

Vissa som köpt denna köpte även:

> >
Åter nr 2/13

Åter nr 2/13

Jordhydda, Haloumi, ricotta och mozzarella, Jakt 10: När vildsvinen kommer, Utflyttarbrev: Borrabo, Gunillas örter: Vårörter, Vilda växter 7: Björnloka, Fläta ett mobilt staket, Halmbalshuset Snäckan i ekobyn Utsikten, Vinbär