Åter nr 1/13

113

New

 • Stadsodling på Kuba,
 • Vilda växter del 6: Tall,
 • Utflyttarbrev: Flemmingsbacken,
 • Jakt del 9: Saltstenar & ett par små tips,
 • Ur Handboken: Göra i vår,
 • Fil, yoghurt & crème fraîche,
 • Tillmakning,
 • Utflyttarbrev: Min väg ut ur ekorrhjulet,
 • Gunillas örter: Dragplåster & kådasalva,
 • Hårtvätt utan schampo: No´poo,
 • Tips för en smidigare odlingsvår,
 • Utflyttarbrev: Björndalen
 • Läsartips

Mer detaljer

189 i lager

30:-

Betyg:

0
0 recensioner

Ge betyg & recensera

Mer information

Sid 3:
Stadsodling på Kuba -Grönsaksodlingen runt hörnet
Jonna Kevin
Eftersom vi Åter-läsare emellanåt får veta lite om organiska odlingsprojekt som helt eller delvis haft Kubas organiska stadsodlingar som förebild, kan⁠ske någon är intresserad av att veta lite mer om just dem. Under min senaste vistelse på den karibiska ön nu i årsskiftet passade jag på att uppdatera mina egna kunskaper.

-

Sid 6:
Vilda växter, del 6: Tall
Mattias Norberg
Den vanliga och ofta förbisedda tallen kan användas till mycket mer än bara virke och ved. 

-

Sid 10:
Utflyttarbrev från Finland: Flemmingsbacken -Att leva mer på mindre
Maria Österåker
–Tänk om vi kunde jobba mindre och leva mer!
Vi bestämde oss för att göra ett experiment. Vi skulle i vår fempersoners fa⁠milj testa en självförsörjningsmånad. Efter den månaden blev ingenting sig mera likt.

-

Sid 13:
Jakt del 9: Om saltstenar och ett par små tips
Leif Häggström
Saltstenar är viktiga för alla växtätare, såväl tama som vilda. I denna artikel beskrivs hur man på ett bra sätt monterar en saltsten. Den tar också upp fällning av lövträd som viltfoder, be⁠hovet av att lära sin hund att inte jaga tamdjur samt hur man kan göra en enkel släpögla.

-

Sid 15: 
Göra i vår -ur Alternativs Handbok i självhushållning
En spännande sida i handboken heter ”Självhushållaråret”, http://handbok.alternativ.nu/Övrigt/Självhushållaråret Tanken är att det ska bli en liten komihåg-kalender för allt som ska göras i ett självhushåll. Det är inte så mycket skrivet ännu, så hjälp gärna till att fylla på!

-

Sid 16: 
Fil, yoghurt & crème fraîche
Helena Ullmark
När du syrar mjölk och grädde kan du med olika mjölksyrabakterier och mognads­temperaturer få fram olika produkter och smaker såsom fil, filbunke, yoghurt och crème fraîche.

-

Sid 18:
Tillmakning
Catrine Tangen
På en gård kan man ibland behöva få bort en stor sten­bumling eller en bit av berget som sticker upp. Istället för att då spränga och anlita en grävmaskin kan man använda sig av den gamla metoden tillmakning.

-

Sid 20:
Utflyttarbrev: Min väg ut ur ekorrhjulet
Catrine Tangen
Gemensamt i Åter-nätverket är viljan att skapa ett alternativt liv! Hur detta liv ska se ut kan variera mycket från person till person, och från familj till familj. För oss har kulturhistoria och bevarandet av hantverkskunnade varit en viktig del.

-

Sid 21: 
Gunillas örter: Dragplåster & kådasalva
Gunilla Kvarnström
Kåda är ett universalmedel som har använts i hela landet.

-

Sid 22: 
Hårtvätt utan schampo: No ’poo
Tanja Thunman
Att sluta med schampo blir allt mer vanligt. När vi nu blivit allt mer måna om vad vi stoppar i oss, är det bara naturligt att även syna de kemikaliecocktails vi köper i plastflaskor och tuber och häller i håret och på huden. Är de nödvändiga? Nyttiga? Vad finns det för alternativ?

-

Sid 24:
Tips för en smidigare odlingsvår
Petter Bergström
Om man vill odla sin egen mat utan att lägga ned allt för mycket tid och arbete kan man behöva lite mer rationella metoder än de som används i vanlig villaträdgårdsodling. Det finns säkert lika många bra tips som odlare, men här är några saker som underlättar vårbruket för oss. 

-

Sid 26: 
Utflyttarbrev: Björndalen -del 1, Vid vägs början
Karl Tuvstarr
Det är väl lika bra att erkänna direkt att jag är en vildmarksromantiker som knappt sovit i ett tält. Lägg där till ett kroppsligt funktionshinder som hänvisar mig till att bo i lägenhet. Men vad gör man när drömmen är så stark att alla ens tankar ständigt dras till det vilda, vackra, storslagna som kallas natur. När söndagsutflykter inte kan stilla hungern efter friheten i naturen? När allt man vill göra är att stanna kvar ute? "Helt omöjligt!" kraxar olyckskorparna. Vad gör man då? Jo, man försöker i alla fall. På sitt eget sätt.

-

Sid 30:
Läsartips:
Krukor av hushållsrullar, Äggplåster, Fårull mot hungriga älgar , Vedtravar med dörr. 

Recensioner (0)


Ge betyg & recensera
stäng
Betyg:
Namn:
Text:
  Skicka recension

Vissa som köpt denna köpte även:

> >
Åter nr 1/13

Åter nr 1/13

Stadsodling på Kuba, Vilda växter del 6: Tall, Utflyttarbrev: Flemmingsbacken, Jakt del 9: Saltstenar & ett par små tips, Ur Handboken: Göra i vår, Fil, yoghurt & crème fraîche, Tillmakning, Utflyttarbrev: Min väg ut ur ekorrhjulet, Gunillas örter: Dragplåster & kådasalva, Hårtvätt utan schampo: No´poo, Tips för en smidigare odlingsvår, Utflyttarbrev: Björndalen Läsartips