Åter nr 4/12

412

New

 • Kubbhus, del 2.
 • Gråärter,
 • Äta & odla som vegan,
 • Näringslära för veganer,
 • Vårt gröna kulturarv,
 • Test av mjölkmaskin,
 • Utflyttarbrev: Daje gård,
 • Lantbruksmuséet i Skallmeja,
 • Vilda växter, del 5: Kardborre,
 • Kursreportage: Lerputsning,
 • Jakt, del 8: Bygg en rävfälla,
 • Ny bok: Expedition Mathantverk,
 • Utflyttarbrev: Backgårds del 6

Mer detaljer

137 i lager

30:-

Betyg:

0
0 recensioner

Ge betyg & recensera

Mer information

Sid 3: 
Mura hus av ved: Kubbhus, del 2
Olle Hagman
I Åter 4/10 berättade jag om traditionerna kring kubbhusbygge och om mitt eget påbörjade bygge av en liten skrivar­stuga i kubb. Stugan är nu klar och genom praktiserande, experimenterande och en studieresa till Kanada  har jag lärt mig mer om tekniken.

-

Sid 6:
Utflyttarbrev: Daje gård
Jessica Pettersson
Dygt tre månader har gått sen vi flyttade till Gården. Tänk att vi verkligen flyttat till en gård! Vardagen fylls nu med funderingar, oro, stress och ofantligt mycket glädje! Här kommer vårt utflyttarbrev, hur det hela började, vad vi tänker oss för framtiden och vart vi är nu.

-

Sid 10
Mats Nilssons Lantbruksmuseum i Skallmeja
Petter Bergström
Vid mitt andra besök hos Mats Nilsson tog jag med mig kameran. Jag tänkte att här finns så mycket intressant, men ändå bortglömt. Genialiska lösningar ingen längre använder. Så mycket som alla Återläsare borde få ta del av. Här är ett smakprov.

-

Sid 12: 
Vilda växter, del 5:  Kardborre
Mattias Norberg
I denna femte del i serien om nyttiga vilda växter har turen kommit till kardborre: en vanlig växt med rejält stora pålrötter som vid tillagning blir söta och goda.

-

Sid 14:
Kursreportage: Lerputsning
Daniel Bävernäs
Två veckor efter kursen Bygga hus med halmbalar (artikel i Åter 3/12) är jag tillbaka på Slöjd & Byggnadsvård på Nääs utanför Göteborg för att lära mig lerputsa. Under denna kurs ska vi lära oss om olika putsblandningar, hur man armerar och arbetar med leran, och vi kommer då att lerputsa halmbalsväggen som vi byggde under förra kursen. 

-

Sid 16: 
Jakt del 8: Bygg en rävfälla
Leif Häggström
Ofta är det enklaste sättet att få undan en problematisk räv eller grävling att fånga den i en fälla. I denna artikel beskrivs hur en enkel och godkänd fälla för räv och grävling tillverkas. Som bonus tillverkar vi en rakborste av den fångade grävlingens nackhår!

-

Sid 18: 
Ny bok i bokklubben: Expedition Mathantverk
Gustav Lindström, Mikael Einarsson och Henrik Francke. Foto: Jakob Fridholm
Expedition Mathantverk är en bok som är resultatet av 3 killar som vill ägna mer tid åt matlagningen och samtidigt få en djupare förståelse för processen bakom en del av den mat vi äter. 

-

Sid 20:
Utflyttarbrev: Backgårds, del 6: Efter branden
Maria & Samuel Bergström
Vår förra artikel var egentligen menad att vara den sista men så gick det som det gick och många har hört av sig och undrat hur vi mår och hur det går och så kunde vi ju bara inte sluta. Det som hänt kan man skriva många rader om och dom senaste månaderna har naturligtvis varit minst sagt omskakande. Här kommer en liten resume.

-

Sid 23: 
Huskurer inför vintern
Gunilla Kvarnström
Här följer några tips om vad som kan vara bra att ha hemma i vinter.

-

Tema veganism och självhushåll:
Sid 24: 
Test av mjölkmaskin 
Petter Bergström
En elektrisk ko! Jag fick hem ett test­exemplar av en mjölkmaskin som ska börja säljas i Sverige. Alltså inte en maskin som mjölkar kon åt dig, utan en maskin som förvandlar dina bönor, spannmål mm till mjölk - utan omvägen via kon. Här är mina första intryck och tankar kring apparaten.

-

Sid 25: 
Gråärter 
Christina Rosén
Den gamla gråärten är värd att börja odlas igen. Gråärter är goda, lättodlade och användbara. Tillsammans med bondbönor skulle de kunna ersätta importerade baljväxter.  

-

Sid 26:
Äta och odla som vegan
Gunilla Norén 
Hej alla Återläsare. Jag har levt som vegan sedan början av 2000, odlar det mesta familjen äter och mår väldigt bra på den maten. 

-

Sid 26: 
Näringslära för självhushållande vegetarianer
Annette Janke
För att få en fullvärdig vegansk kost där ämnen som t ex protein kan tas upp av din kropp behöver du i början lite kunskap. Det räcker inte att bara låta bli att äta djur och animaliska produkter. Då får du brist på en rad ämnen som din kropp behöver. En guldregel för en bra kost är variation.

-

Sid 27:
Hjälp till att bevara vårt gröna kulturarv
Lena Nygårds
Runt om i Sverige har odlare av tradition tagit frö från de egna köksväxterna. Inte bara för att det har varit billigare utan för att man uppskattat den egna sorten för att den haft en speciell smak, vuxit bra i den egna jorden, varit tåliga och klarat olika väder eller för att sorten har haft en historia att berätta.  

Recensioner (0)


Ge betyg & recensera
stäng
Betyg:
Namn:
Text:
  Skicka recension

Vissa som köpt denna köpte även:

> >
Åter nr 4/12

Åter nr 4/12

Kubbhus, del 2. Gråärter, Äta & odla som vegan, Näringslära för veganer, Vårt gröna kulturarv, Test av mjölkmaskin, Utflyttarbrev: Daje gård, Lantbruksmuséet i Skallmeja, Vilda växter, del 5: Kardborre, Kursreportage: Lerputsning, Jakt, del 8: Bygg en rävfälla, Ny bok: Expedition Mathantverk, Utflyttarbrev: Backgårds del 6