Åter nr 3/12

312

New

 • Odla tillsammans,
 • Jakt, del 7: Bygg en kråkfälla,
 • Ingmars klyv,
 • Så gör du vinäger och balsamvinäger,
 • Mina Wwoof-erfarenheter,
 • Wwoof på Bossgården,
 • Utflyttarbrev: Amfinnsryd,
 • Bevara sommaren med Camilla Plum,
 • Skogsträdgården i Holma,
 • Bygga hus med halmbalar,
 • Halmbalshuset i Mundekulla,
 • Nyttiga sensommarörter

Mer detaljer

343 i lager

30:-

Betyg:

0
0 recensioner

Ge betyg & recensera

Mer information

Sid 3:
Självhushållning i stan: Odla tillsammans
Marie Hedman
Det här är en lite annorlunda form av utflyttarbrev. Jag har inte flyttat ut, jag bor fortfarande i en lägenhet i stan och det har jag gemensamt med de flesta som är med i ”Tillsammansodlingen”. Vi är ett 40-tal medlemmar som arrenderar två hektar odlingsmark utanför Göteborg.

-

Sid 6: 
Jakt del 7: Bygg en kråkfälla
Leif Häggström
De flesta av oss har till eller från upplevt kråkfåglar som problem på våra gårdar. De tar ägg, rotar runt bland sopor, skräpar ner, väsnas och så ­vidare. Ibland har de varit lätta att skrämma bort men ibland känns det som om man inte har mycket annat val än att döda dem. Denna artikel beskriver hur man bygger en enkel fälla att fånga dem i, därmed inte sagt att de är lätta att få att gå i fällan… Jag beskriver också hur man kan ålders­bestämma dem och återger ett gammalt väl beprövat recept på kråkgryta.

-

Sid 8:
Ingmars klyv
Ingmar Andersson
En vedklyv som är effektiv, men ändå handdriven, tyst och billig att tillverka, går det? Så här gjorde jag.

-

Sid 12: 
Så gör du vinäger
Helena Ullmark
Alla alkoholhaltiga drycker kan omvand­las till vinäger. Tillverka själv vin­äger av öl, vin, cider och bärviner.

-

Sid 13: 
Balsamvinäger
Helena Ullmark
Balsamvinäger är en lagrad vinäger med sötma, syra och en komplexitet av smaker. Den kan göras av vindruvor, äpple eller egentligen vilken frukt eller bär som helst. Men det är inget för den otålige, det tar upp till 10 år för att få fram en bra balsamvinäger!

-

Sid 15: 
Mina Wwoof-erfareneter
Johan Widing
På hösten 2009 blev vi en värdgård för WWOOF och några timmar senare hade vi våra praktikanter inbokade, Denna artikel kommer att handla om resan dit och hur det har gått sen, våra erfarenheter och lite tips till andra som funderar på att ansluta sig.

-

Sid 16: 
WWOOF på Bossgården
Sanna Mattsson Ringqvist
Efter fyra år av wwoofande på gårdar i Europa och Japan bor jag nu på en självförsörjande gård med grönsaksförsäljning och kan själv ta emot wwoofare. Vi har nu haft runt 150 prakti­kanter på gården och jag tänkte dela med mig av några tips på hur vi får wwoofvärdskapet att fungera här hos oss.

-

Sid 18: 
Utflyttarbrev: Amfinnsryd
Astrid Jansson
2010 satte vi in en annons om boende i Åter. Vi hamnade som inneboende hos en självhushållande familj i Västergötland. Ett år senare blev ett grannställe till salu och nu sitter vi på egen gård med ett barn, djur, mycket arbete och många planer. 

-

Sid 20: 
Bevara sommaren med Camilla Plum 
Helena Ullmark
I Norden lever vi i en förrådskultur. Vi samlar under sensommar och höst och sparar till vinter och vår. Härliga kokboksförfattaren och TV-matprofilen Camilla Plum har hållit kurs om inläggningar, konservering och örtsalt på sin ekologiska gård utanför Köpenhamn. 

-

Sid 22:
Trädgård med naturen som förebild: Skogsträdgården i Holma
Esbjörn Wandt
För att inspirera till självförsörjning och visa upp ett annorlunda sätt att odla mat har Esbjörn Wandt och hans vänner och kollegor anlagt Sveriges största skogsträdgård i Holma, Skåne. I trädgården växer en mängd fruktträd, nöt- och bärbuskar, kryddväxter och grönsaker. Genom att tillvarata de tjänster som växter och djur kan göra för varandra minimeras arbetet för den som sköter trädgården efterhand som den mognar. 

-

Sid 26: 
Kursreportage: Bygga hus med halmbalar
Daniel Bävernäs
I början av 1980-talet började en grupp människor i USA att experimentera med halmbalar som byggmaterial. Drivna av att försöka skapa bekväma och ekonomiskt tillgängliga hem, skulle de snart med enkla verktyg och hjälp från familj och vänner att erbjuda ett sunt alternativ till konventionella byggmetoder. 

-

Sid 28:
Halmbalshuset i Mundekulla
Peter Elmberg
Under många år har jag haft om dröm om att bygga ett ler- och halmhus.  Jag vet inte var denna fascination kommer från, men kanske är det mina resor i Västafrika där runda lerhus är en vanlig byggnadsform i kombination med mina rötter från den småländska landsbygden där halmen varit en viktig resurs under bondesamhällets tid …eller kanske är det principen att bygga med ekologiska material som inspirerat mig mest.  

-

Sid 30: 
Gunillas örter: Nyttiga sensommarörter
Gunilla Kvarnström
Några tips på växter som samlas in vid den här tiden (sensommar, höst) 

Recensioner (0)


Ge betyg & recensera
stäng
Betyg:
Namn:
Text:
  Skicka recension

Vissa som köpt denna köpte även:

> >
Åter nr 3/12

Åter nr 3/12

Odla tillsammans, Jakt, del 7: Bygg en kråkfälla, Ingmars klyv, Så gör du vinäger och balsamvinäger, Mina Wwoof-erfarenheter, Wwoof på Bossgården, Utflyttarbrev: Amfinnsryd, Bevara sommaren med Camilla Plum, Skogsträdgården i Holma, Bygga hus med halmbalar, Halmbalshuset i Mundekulla, Nyttiga sensommarörter