Åter nr 4/09

409

New

  • Torka, röka och salta fisk. 
  • Korgar, del 8: Halmkorg. 
  • Reportage: På ostkurs. 
  • Lyfta tungt. 
  • Bränna egen tjära, del 2: Fullstor tjärdal. 
  • Snickra fågelholkar. 
  • Läsarbrev: Lövudden -sommar & höst. 
  • Udda grödor, del 6: Trädblåbär/Saskatoon. 
  • Reportage: Hans-Beat & Claudia i Edsviken. 
  • Från Alternativ.nu: Hemgjorda julklappar. 

Mer detaljer

332 i lager

30:-

Betyg:

5
1 recension

Ge betyg & recensera

Mer information

Sid 3:
Korgflätning, del 8: Halmkorg
Jonas Hasselrot
Följande arbetsbeskrivning avser en s k skäppekorg, som förr användes till bl a mjöl och gryn. Förebilden kommer från Malmöhus län och har diametern 53 cm. Namnet kommer av att korgen rymde en skäppa, knappt 25 l. Den korg som görs i beskrivningen är mindre och rymmer ungefär 6 l. Diametern är 33 cm och höjden 16 cm. Denna lilla korg passar utmärkt som fruktkorg.
-

Sid 6:
Reportage: På ostkurs
Helena Ullmark
Ystning är en verklig kamp mellan onda och goda. Bakterier alltså. De goda mjölk­­syrabakterierna krävs för att få goda, nyttiga och hälsosamma ostar. Blivande skånska gårdsmejerister har gått Smakplats-kurser i hantverksmässig ystning.
-

Sid 8:
Lyfta tungt
Jens Jackowski
På varje gård måste en hel del vikt hanteras. Förr eller senare ställs därför frågan: Hur kan vi klara detta utan att slita i onödan?
-

Sid 10:
Bränna egen tjära, del 2: Fullstor tjärdal
Fredrik Westman
Att bränna tjära är ett fint gammalt hantverk. Än i dag bränner man tjära men det är numera långt mellan tjärdalarna. För den som är intresserad av självhushållning är det definitivt en kunskap värd att bevara och en konst värd att lära sig. Slutprodukten av den brunna tjärveden blir prima smideskol, s k dalkol och så förstås tjära, detta naturens eget impregneringsmedel.
-

Sid 12:
Snickra fågelholkar
Text: Per-Ola Rösiö Foto: Linnea Rösiö
Att snickra fågelholkar är inte bara angeläget och nödvändigt -med tanke på den oerhörda förändring som skett i skogs- och jordbrukslandskapet- det är också ett stort nöje, en glädje att ägna sig åt i mörka höst- och vinterkvällar. När man sysslar med detta möter man i tanken vårens budbärare bland fåglarna - som efter en lång flyttning återvänder till oss för att under en kort men intensiv tid säkra sin arts fortlevnad på denna jord.
-

Sid 14:
Läsarbrev: Självhushållning & vardagsekologi i fritidshuset, del 4: Lövudden Sommar & höst
Jan Gustafson-Berge
Nu har det gått ett år sedan vi köpte Lövudden. Det har varit givande och intressant att få uppleva och följa platsens liv under ett helt år. Efter denna fjärde årstidsrapport har därmed en årscykel slutits och jag tänkte mig att kommande texter ska vara mera fördjupande, inriktade på ett särskilt tema och mera beskrivande praktiskt inriktade. De kommer alltså att befinna sig mellan ett läsar­brev och tidningens mera sedvanliga "så här gör du-artiklar". ¨
-

Sid 16:
Udda grödor, del 6: ”Trädblåbär”/ Saskatoon
Kirsten Jensen
Saskatoonbär kallas även för trädblåbär eller blåbärsmispel och är en form av häggmispel (Amelanchier alnifolia), men har inte den vanliga häggmispelns beskhet i bären. Buskarna växer naturligt på prärien i norra USA och Kanada, vars indian­stammar i hundratals år använt bären som delikatess, vitamin- och mineraltillskott och som naturläkemedel.
-

Sid 19:
Torka, röka och salta fisk
Jan selling
För husbehovsfiskaren eller den som kan köpa 30-40 kilo fisk åt gången av en lokal fiskare kan det vara bra att känna till fler metoder än frysning för att ta vara på fångsten. Mina tips baseras på en lång rad intervjuer med fiskare, studier av äldre litteratur och egna experiment. Alla metoder kan användas med alla fisk­arter och dessutom kombineras. Möjligheterna är därför nästan oändliga och ­bjuder dessutom på många smakupplevelser.
-

Sid 22:
Reportage:  Hans-Beat och Claudia i Edsviken
Ingmar Andersson
Hans-Beat Süess från Schweiz och Claudia Süess-Sprenger från Lichtenstien ­bosatte sig för tretton år sedan i Edsviken utanför Bengtsfors i Dalsland. Där har de utvecklat en hög grad av självförsörjning och producerar grönsaker och kött för eget behov. Sågat virke från egen skog producerar de också och Hans-Beat sköter själv allt byggande på gården.
-

Sid 26:
Tips från Alternativ.nu: Hemgjorda julklappar
Det köps väldigt mycket onödigt skräp i form av julklappar, till stor belastning för miljön. Dumt, när det dessutom ofta känns så mycket mer värdefullt med presenter man gjort själv, både för givaren och tagaren. Men det gäller ju att komma på vad man ska göra också... Här är lite tips från medlemmar på Alternativ.nu:

Recensioner (1)

av Sanna h den 2015-12-05
5
Text: Reportaget om ostkursen gör att man blir så sugen!
Page: 1

Ge betyg & recensera
stäng
Betyg:
Namn:
Text:
  Skicka recension

Vissa som köpt denna köpte även:

> >
Åter nr 4/09

Åter nr 4/09

Torka, röka och salta fisk.  Korgar, del 8: Halmkorg.  Reportage: På ostkurs.  Lyfta tungt.  Bränna egen tjära, del 2: Fullstor tjärdal.  Snickra fågelholkar.  Läsarbrev: Lövudden -sommar & höst.  Udda grödor, del 6: Trädblåbär/Saskatoon.  Reportage: Hans-Beat & Claudia i Edsviken.  Från Alternativ.nu: Hemgjorda julklappar.