Åter nr 2/09

209

New

  • Timra ett hus, del 1.
  • Korgar, del 6: Rivning av furuspån.
  • Utflyttarbrev: Västerlid.
  • God mat av lamm, del 4: Lammfärs.
  • Jordkällare.
  • Läsarbrev: Lövudden -första vintern.
  • Udda grödor, del 4: Havtorn.
  • Lieknackning.
  • Utflyttarbrev: Paradistorpet -första året.
  • Utflyttarbrev: Sätter. 

Mer detaljer

267 i lager

25:-

Betyg:

5
1 recension

Ge betyg & recensera

Mer information

Sid 3:
Timra ett hus, del 1
Lars Nilsson
Timra ett hus själv! Ja, svårare än så är det faktiskt inte. Här får du en introduktion av tillvägagångssätt och lite tips på hur du kan gå vidare och söka såväl teoretisk som praktisk kunskap.
-

Sid 6:
Korgflätning, del 6: Rivning av furuspån
Jonas Hasselrot
En del av tjusningen med att göra korgar ligger i att man kan samla in materialet själv. Denna gång är det slöjdaren Björn Majors som visar hur man river spån. Av spånen gör han sedan rakflätade korgar, och hur det går till demonstrerar han i nästa nummer av Åter.
-

Sid 8:
Utflyttarbrev: Västerlid -vår gemensamma dröm
Text: Helen Persgren Foto: Elias Theodorsson
Lars o jag träffades förhållandevis sent i livet. Lars var 44 och jag 33 år. Vi bar på en gemensam dröm om att bo på landet och ha djur. I juni 2003 flyttade vi till vårt drömställe. Ibland har jag undrat vad vi gett oss in på, men vi tycker idag att vi lever ett mycket rikt liv; som får vara mycket tillsammans med våra barn och leva nära djur och natur.
-

Sid 10:
God mat av lamm del 4:  Lammfärs
Leif Häggström
Bortåt hälften av allt kött som säljs i Sverige säljs i form av färs och vår personliga köttkonsumtion faller in i detta mönster. Det är nämligen lätt att laga mat anpassad till barn med köttfärs som bas. I många fall kan man ersätta nöt- eller svinfärsen med lammfärs (eller kaninfärs om man håller sig med kaniner), resultatet blir sällan sämre utan oftast smakrikare och mer nyanserat. I det här kapitlet kommer ett antal färsrätter baserade på lammfärs att presenteras.
-

Sid 14:
Jordkällare
Kristina Wallman
Människan har under lång tid haft behov av att kunna förvara och långtidslagra mat. I en välbyggd jordkällare klarar potatis, morötter och annat både sträng kyla och sommarvärme. Jordkällarna utgör ett betydelsefullt inslag i landskapsbilden och är ofta det enda som återstår av övergivna torp och gårdar. Jag har under flera år arbetat med ekonomibyggnader på landsbygden i Västra Götalands län och under denna tid stött på många olika källare. Variationen bara inom detta län är stor och det torde finnas än fler varianter runt om i landet.
-

Sid 16: 
Läsarbrev: Självförsörjning & vardagsekologi i fritidshuset, del 2:  Lövudden -första vintern
Jan Gustafson-Berge
Den här andra texten handlar om vad som hänt under vintern och tidig vår vid vårt nyinköpta hus. Lövudden har nu status som fritidshus och därför har vistelsen under denna period varit sporadisk. Vi har varit på besök ungefär en gång i månaden för att titta till stället och samtidigt passat på att köra ut massor av stora och små saker. Min målsättning är att byggnader och trädgård under de närmaste åren ska utvecklas så att en bekväm närvaro ska vara möjlig under alla årstider, med sikte på ett eventuellt halvpermanent eller permanent boende. Lövudden ska också kunna fungera som en plats för kurser, läger och experimentell verksamhet inom områdena självförsörjning och överlevnad.
-

Sid 18:
Udda grödor, del 4: Havtorn
Kirsten Jensen
Havtorn är ett vitaminrikt bär som blivit populärt i gårdsbutiker och hälsokostaffärer. Likt tidigare artiklar i denna serie om udda grödor vänder sig denna text inte bara till den som vill odla en lite lyxigare gröda för eget behov, utan även den som har funderingar på att odla för försäljning. Havtorn är ett både nyttigt och spännande bär som passar i en rad olika produkter, både i det egna skafferiet och på hyllorna i gårdsbutiken.
-

Sid 22:
Lieknackning
Evert Larsson & Staffan Lundaahl
I bl.a Tyskland och Schweiz slipar de överhuvud taget inte lien med slipsten utan hamrar, "dengeln", yttersta eggen vass med en speciell hammare och ett speciellt litet städ med en spets som fästs i en stubbe. Eggen hamras så att den lutar en liten liten aning uppåt och det blir superskärpa direkt efter hamringen.
-

Sids 25:
Utflyttarbrev: Paradistorpet -Första året
Markus Mörlund
Det är tidig morgon i mitten av april, bara jag och dottern Alma som är vakna. Vi har hämtat in lite ved för att tända kaminen, Alma knycklar papper. Tändstickan raspas mot tändbrynet, det tar fyr i pappret och vi sätter luckan lite på glänt. - Vad ska vi göra idag? frågar jag Alma. - Plantera fröer, säger hon. - Oj, titta! Alma klättrar upp i soffan och tittar ut. Det är en trädkrypare i körsbärsträdet. Alma är 3 år, och lillebror Love är 1år, dom verkar trivas med livet. Jag, Markus, är 23 och min vackra fru är 22år, vi börjar också gilla våra liv, äntligen!
-

Sid 26:
Utflyttarbrev: Sätter
Mika Liffner & Jon Magnusson
Nu är trappan äntligen klar. Den revs för fem år sedan när vi flyttade ut till våran gård Sätter. Vi satte glada i hågen igång med alla möjliga och en hel del omöjliga projekt. Mycket revs eller plockades isär för att renoveras eller användas till annat. Tiden blev dock snart en bristvara och verkligheten kom ifatt oss. Jag tänkte häromdagen på vad mycket som har ändrat sig sedan starten.

Recensioner (1)

av Jandi H den 2017-08-17
5
Text: Tidningarna blir utnötta och får fötter. Bara kompletterar gamla tidningar så alla finns :) Viktigt.
Page: 1

Ge betyg & recensera
stäng
Betyg:
Namn:
Text:
  Skicka recension

Vissa som köpt denna köpte även:

> >
Åter nr 2/09

Åter nr 2/09

Timra ett hus, del 1. Korgar, del 6: Rivning av furuspån. Utflyttarbrev: Västerlid. God mat av lamm, del 4: Lammfärs. Jordkällare. Läsarbrev: Lövudden -första vintern. Udda grödor, del 4: Havtorn. Lieknackning. Utflyttarbrev: Paradistorpet -första året. Utflyttarbrev: Sätter.