Åter nr 3/05

305

New

  • Husdjur till husbehov: Får. 
  • Självhushållning i Namibia. 
  • Sågfilning. 
  • Grönsaker året runt. 
  • Lingon. 
  • Så fångar jag matfisk. 
  • Stenålderskost. 
  • Recept. 

Mer detaljer

273 i lager

25:-

Betyg:

0
0 recensioner

Ge betyg & recensera

Mer information

Sid 3:
Husdjur till husbehov 12: Får
Håkan Hallander
Raser, Val av ras, Skötsel, Stängsel, Fåren på bete, Inälvsparasiter, Stallutfodring, Dräktighet och lamning, Flasklamm, Slakt, Ull och päls.

-

Sid 10
Självhushållning i Namibia
Jens Reutercrona
I Namibia är fortfarande majoriteten av befolkningen på något sätt beroende av självhushållning. Många bor kvar på sina ”gårdar”, så kallade ”homesteads” och lever mer eller mindre i självhushållning. Många bor också i städer där de har deltidsjobb eller är arbetslösa och så åker de hem till familjens eller släktens ”gård” och hjälper till med att så och skörda. Genom sin arbetsinsats får de del i det som skördas på gården.

-

Sid 12:
Sågfilning
Lars Nicklasson
Att avverka med handverktyg är, trots de fantastiskt effektiva avverkningsmaskinerna som finns, inte helt bortglömt. De har många fördelar: miljövänliga, energisnåla, ger styrka och motion åt kroppen, billiga att köpa, minimalt underhåll, lätt att lära sig använda, kräver inte dyr skyddsutrustning.

-

Sid 15:
Grönsaker året runt
Esbjörn Wandt
Jag vill berätta om två områden som vi har utvecklat för att få ut mer av husbehovsodlingen. Det har gett oss en större variation av grönsaker under en längre tid av året.

-

Sid 18:
Skogens röda guld: Lingon

Michael Bergman
Michael Bergman bjuder på en massa klassiska och nyskapande recept med lingon i.

-

Sid 20:
Så fångar jag matfisk
Ingmar Andersson
Största delen av köttet jag äter består av fisk från en insjö och jag ska berätta om några sätt jag använder för att fånga den. Jag skriver inget om sportfiske här, men visst kan man kalla det ett nöje att fånga sin egen mat. Det jag beskriver från sjön gäller förstås även för stilla och djupa partier i åar.

-

Sid 24:
Enklare självförsörjning med Stenålderskost?
Petter Bergström
”Stenålderskost” är en nygammal kost­trend som är på mångas läppar och i någras munnar just nu. Grönsaker, frukt och magert kött. Inga mjölk- eller spannmålsprodukter. Kanske är det dags för oss självhushållare att tänka om också? Hur skulle våra liv se ut utan hushållskon, julgrisen, surdegsbrödet och potatisen? Kanske är det rent av lättare att bli självförsörjande med stenålderskost?

-

Sid 26:
Smakprov ur boken "Stenåldersmat för moderna människor"
Text: Maria Fredin Skoog Foto: Peter Carlsson
Morötter med kummin, Pesto alla trapanese, Älggryta med rotfrukter, Rotfruktspytt, Vårkyckling med majrovor, Frikadeller i tomatsås, Rödbetssoppar med vilt, Broccolisoppa, Blomkålsmos med pepparrot, Halstrad abborre med tomatsalsa och gurksallad.

-

Sid 27:
Sommarrecept från Alperna
Claudia Suess-Strenger
Trädgårdens skafferi är nu fullt av läckerheter och man behöver bara gå och titta vad som finns och vad som är moget. Då är det lätt att hitta råvaror till middagsmaten!

Recensioner (0)


Ge betyg & recensera
stäng
Betyg:
Namn:
Text:
  Skicka recension

Vissa som köpt denna köpte även:

> >
Åter nr 3/05

Åter nr 3/05

Husdjur till husbehov: Får.  Självhushållning i Namibia.  Sågfilning.  Grönsaker året runt.  Lingon.  Så fångar jag matfisk.  Stenålderskost.  Recept.