Åter nr 4/04

404

New

  • Hästredskap 3: Från stallgödselspridare till mullskopa.  
  • ÅngSlottet. 
  • Husdjur till husbehov: Nötkreatur del 1. 
  • Odla vin. 
  • Gamla sädsorter. 
  • Vegankost på 800m2
  • Gör en enkel kniv. 
  • Odla egna kräftor. 
  • Läsarbrev: Vägar till självhushållning. 
  • Snickartips. 

Mer detaljer

373 i lager

25:-

Betyg:

0
0 recensioner

Ge betyg & recensera

Mer information

Sid 3:
ÅngSlottet
-självförsörjande på el -ur ved
Thomas Commondt
Tarja och Thomas Commondt i Skyttala by, Pargas, bygger just nu ett intressant hus åt sig som de kallar ÅngSlottet. Huset byggs av lättlera i stående bjälkramar och innehåller många spännande lösningar. Den kanske mest intressanta är ångkraftverket som försörjer huset med både värme och elektricitet. Här berättar Thomas lite mer om projektet som nu är halvfärdigt.

-

Sid 5:
Våra fyrbenta dragare och deras redskap, del 3:
Från stallgödselspridare till mullskopa
Lars-Göran Göransson
Lars-göran berättar nu om stallgödselspridare, konstgödselspridare,  gödselvattentunnor, radsåningsmaskiner, gräsfrösåningsmaskiner, vältar, potatissättningsmaskiner, potatisodlingsredskap, hästhackor, potatisupptagare och mullskopor.

-

Sid 8:
Husdjur till husbehov 9:
Nötkreatur, del 1
Håkan Hallander
Raser, Lantraserna fjällko och rödkulla, Andra svenska mjölkraser, Korsningar, Val av hushållsko, Mjölkkon, Renlighet, Mjölkning.

-

Sid 14:
Odling av vin
Kristina Hedman Jansson
Egna russin i kakan eller ett hemmagjort vin kan förgylla tillvaron för självförsörjaren. Kanske kan man servera det till de ursprungliga kåldolmarna: vindolmar där konserverade vinblad används istället för kålblad. Det finns alltså flera användningsområden för vinplantan, varav ganska få har testats i Sverige.

-

Sid 16:
Gamla sorter av säd passar bra till självhushåll
Hans Larsson
Växtförädlingen av stråsäd har de senaste 50 åren varit ensidigt inriktad på avkastning. Följden har blivit att andra kvalitetsegenskaper minskat i modernt sortmaterial. Vi kan hitta tillbaka till kvalitetsegenskaperna om vi går tillbaka till äldre sortmaterial förädlat före 1960-talet eller till gamla lantsorter eller primitiva sorter som speltvete , emmervete och enkornsvete.

-

Sid 18:
Hur stor yta kräver Du? -Vegankost på 800m2
Johan Ahnström
Allt våra husdjur äter blir inte kött, ägg och mjölk. Det mesta av fodret går åt för att hålla djuret levande, varmt och friskt. En kosthållning utan animaliska produkter utnyttjar således marken mer effektivt. Medan en ”blandkostare” kräver 2500 m2 åkermark och 700m2 naturbetesmark (Åter 1/02), klarar sig veganen på bara 800m2 åkermark. Samtidigt är djuren faktiskt nödvändiga för den biologiska mångfalden i Sverige.

-

Sid 20:
Enkelt hantverk i natur med naturmaterial
Ingemar Nyman
Jag är intresserad av natur och hantverk. Det här är två intressen som går utmärkt att kombinera. Hantverket har blivit ett sätt att lära mig mer om naturen och de material man kan hitta ute. På så sätt tycker jag att man får ytterligare en dimension när man rör sig ute i skog och mark.

-

Sid 22:
Kräftodling
Roland Albertsson
Att odla kräftor är lite riskabelt men ändå ganska enkelt, det som behövs är egentligen ett passande vatten och kräftor. Jag tycker att man ska odla flodkräftor. Det är den svenska arten, men den är betydligt svårare än den inplanterade signalkräftan.

-

Sid 24:
Vägar till självhushållning
Ytterligare några brev från Återläsare som berättar vad de gör just nu för att försöka bryta sig ur ekorrhjulen och bli mer självförsörjande... 
Drömmar
Anette: Hej, jag vill bara berätta lite om mig och uppmuntra alla som drömmer om ett liv på landet att aldrig ge upp. Ibland tar det lång tid att nå sina mål, men livet är långt och vi hinner en hel del...
Uppföljning...  
Maria: Sedan jag skrev inlägget om självhushållning kan jag STOLT meddela att gården sjuder av liv...
Ibland känns det tungt
Yvonne: Just nu måste jag bara "gnälla av mig" någonstans. Ibland känns det tungt. Traktorn är trasig. Just när höet skulle slås så blev det iskallt med ihållande regn. Kaninburen har gått sönder. Brännässlorna svämmar över... 
Från Malmö till Småland
Monika: Den 14 september 2002 gick flyttlasset från Malmö till sydöstra Småland och det fina gamla huset vi hittat...

-

Sid 26:
Snickartips
Ingmar Andersson 
Tumstock och måttagning, Smygvinkel, Dela udda mått, Konstruera en rät vinkel.

Recensioner (0)


Ge betyg & recensera
stäng
Betyg:
Namn:
Text:
  Skicka recension

Vissa som köpt denna köpte även:

> >
Åter nr 4/04

Åter nr 4/04

Hästredskap 3: Från stallgödselspridare till mullskopa.   ÅngSlottet.  Husdjur till husbehov: Nötkreatur del 1.  Odla vin.  Gamla sädsorter.  Vegankost på 800m 2 .  Gör en enkel kniv.  Odla egna kräftor.  Läsarbrev: Vägar till självhushållning.  Snickartips.