Åter nr 2/04

204

New

  • Brännvinskryddning
  • BDT-vattenrening i växthus
  • Husdjur till husbehov: Slakt
  • Vägar till självhushållning
  • Syrad färskost
  • Baka i stenugn
  • Ved, hantering & redskap
  • Halmslöjd
  • Hästredskap del 1

Mer detaljer

415 i lager

25:-

Betyg:

0
0 recensioner

Ge betyg & recensera

Mer information

Sid 3:
Brännvinskryddning
Petter Bergström
Att bevara lite av sommarens smaker, dofter och färger i sprit för att sedan njuta dem i form av en god snaps är en tradition som många sätter stort värde på. Att börja krydda sitt brännvin med egna örter är lite som att öppna dörren till en ny värld av smaker, i och med att växtens egen smak framhävs så tydligt.

-

Sid 4:
Skördekalender för brännvinskryddor
Johan Andersson
Månad för månad, vilka örter som ska skördas hur och man kryddar sitt brännvin med dem.

-

Sid 8:
Husdjur till husbehov 7: Slakt
Håkan Hallander
För många som drömmer om att bli djurägare kan det tyckas hemskt att föda upp djur till slakt. Men som diskuterats tidigare om liv och död är döden en naturlig följd av livet. Husdjur föds upp för att slaktas, men den ska ske snabbt och smärtfritt. All slakt måste utföras så att djuret får utstå så litet lidande som över huvud taget är möjligt.

-

Sid 12:
Syrad färskost
Boel Bindby
Blev den bra? Eller gjorde du aldrig hård­ost som jag skrev om i Åter 4/02? Mycket text med liten stil och ett innehåll som man inte känner till kan väl avskräcka vem som helst. Bra, för jag vill helst att du börjar ditt ystningsäventyr här istället och lär dig göra syrad färskost först. Lätt att lyckas med och mycket användbart och gott. När du gör syrad färskost har du dess­utom fördelen att du inte behöver vänta på att osten ska mogna. Den är klar att äta direkt, och du får snabbt klart för dig om du behärskar ystningen eller inte.

-

Sid 14:
Att baka i vedeldad stenugn
Erik Olofsson
Det är lätt att man skjuter på ett beslut om att pröva att baka i en gammal vedeldad stenugn. Kanske har man gläntat på ugnluckan på en bortglömd bakugn och den vanligaste synen man mötts av är trasiga lysrör och intorkade färgburkar, när det skulle vara gyllenbruna doftande bröd där.

-

Sid 16:
Halmslöjd
Pia Sunnergren
Halm är ett underbart material ur flera synpunkter. Miljövänligt, billigt och relativt lätt att få tag på. Dessutom vackert och mångsidigt. Förutom till praktiska korgar kan halm även användas som inslag i vävar tex mattor.

-

Sid 18:
Vägar till självhushållning
Hur bryter man sig loss? Det är nu många som strävar mot ökad självhushållning men sitter fast mer eller mindre i olika ekorrhjul och invanda mönster. En del läsare har anmärkt på tidningens innehåll att “det är härligt att läsa om alla människor som lever på ett annorlunda sätt, men innehållet och budskapet är svårt att applicera på oss ”vanliga människor” som sitter med huslån, dagisavgifter, bil och ICA-kort”. Många Återläsare befinner sig i en situation där de känner sig låsta och söker inspiration och tips om hur man kan bryta sig loss och få mer tid, kraft och resurser att försöka skapa det liv man egentligen vill leva. Små eller stora steg, skriv gärna hur du gjort för att bryta dig loss lite och öka din självförörjning! Här kommer några korta läsarbrev från ”vanliga människor” som kanske kan inspirera, även om vi alla har olika utgångspunkter och slutmål.
Familjen Lönn i nybyggt hus på landet: Självhushållning kombinerad med ett "vanligt" modernt liv. Hur ska man få det att gå ihop - de vackra tankarna, idéerna, drömmarna och önskningarna om en harmonisk tillvaro med rena råvaror, självhushållning, i en vacker, giftfri och stimulerande miljö - med det moderna livet med stress, dator, huslån, bil, mediapåverkan o.s.v. ?...
Maria i lägenhet: Det känns lite fjuttigt att beskriva mina egna små vägar till bättre hushållning (obs att ordet själv är borttaget) när jag vet att det är många av Åters läsare som så här i januari sliter med vedhämtning, vattenuppvärmning och kyliga besök på utedass...
Maria på gård i Småland: Hur vågar man satsa på självhushållning med lån på gården... och allt annat? Så sitter vi då äntligen på gården i djupaste smålandsskogen som vi så hett längtat efter...  
Eva på hästgård: Ja, tid är nog det som begränsar mycket.. och till viss del även mark och liknande möjligheter. Själv bor jag med familj sedan 6 år tillbaka på en gård med 27 tunnland mark...
Linnéa i byssja och litet hus: Jag har nästan kommit upp i pensionsåldern (född 1945) och har hunnit få ett gott perspektiv på livet. Förmodligen har jag högst en tredjedel kvar, kanske mycket kortare, vem vet? ...

-

Sid 20:
Våra fyrbenta dragare och deras redskap, del 1
Lars-Göran Göransson
Telefonen ringer då och då, ibland får vi ett foto på posten; -Vad är detta? Är det användbart? Lika ofta motsatsen; -Jag behöver en sådan, har du någon eller vet du var jag kan hitta detta? Det handlar om äldre, hästdragna jordbruksredskap. Redskap hittade på logen, i ladan, bakom stallet eller någon annanstans. Vissa saker har stort värde för dem som har använt dem, andra kan vara svåra att få tag i och nödvändiga då man vill sköta gården med hästar och har alltså ett värde i dag. Jag fick frågan om att skriva något om redskap i tidningen Åter, så att du som har redskap ståendes kan få en liten vink om vad det är och om det har något brukningsvärde. Du som vill bruka jorden med häst får en historiebeskrivning och en vägledning till vad som behövs. Från början var det en liten artikel men den blev större med många bilder och kommer att återkomma i flera delar! Första delen är en historisk tillbakablick.

-

Sid 22:
Ved 
-hantering & redskap
Petter Bergström & Ingmar Andersson
Att elda med ved är utan tivel det enklaste, billigaste och mest miljövänliga sättet att värma sitt hus vintertid. Och även om vedhanteringen är ett arbete som både ger fysisk styrka och mental avkoppling, har det genom tiderna utvecklats massor av fiffiga redskap som gör jobbet lite smidigare. 

-

Sid 24:
Ta vara på näringen!
BDT-vattenrening i växthus
Bosse Ljungqvist
Det är nu cirka 20 år sedan jag byggde mitt växthus längs sydgaveln på detta mitt hus som småningom kom att kallas Visionshuset på Brännö. Huset byggdes som missionshus i början på förra seklet och är på sätt och vis ett sådant fortfarande om än med förnyat budskap. Sålunda har jag genom åren berättat för tusentals besökande, och även förevisat diverse ”befrielseteknologiska” arrangemang, hur man kan leva lite mer solidariskt med världsbefolkningen och även lite mindre belastande för naturens alla medvarelser av växter, djur och mikrober. Mitt huvudbudskap har hela tiden varit att det mer handlar om ekonomi och makt än om teknik rätt och slätt varför Bytesringar (LETS) och icke-kapitalistisk produktion varit lika fokuserat som separationstoa, solfångare, solceller, vindsnurror, vattenrening, kompostering, hönseri och trädgårdsodling. I det följande skall jag dock strikt hålla mig till växthuset, speciellt dess vattenreningssystem, en vad jag vet ganska unik anläggning som rönt viss uppmärksamhet. Många har kontaktat mig för en beskrivning av systemet och det är nu på tiden att äntligen något kommer på pränt. Man kan förstås göra på många olika sätt och det är inte sagt att nedanstående passar alla i alla sammanhang.
 

Recensioner (0)


Ge betyg & recensera
stäng
Betyg:
Namn:
Text:
  Skicka recension

Vissa som köpt denna köpte även:

> >
Åter nr 2/04

Åter nr 2/04

Brännvinskryddning BDT-vattenrening i växthus Husdjur till husbehov: Slakt Vägar till självhushållning Syrad färskost Baka i stenugn Ved, hantering & redskap Halmslöjd Hästredskap del 1