Åter nr 1/04

104

New

 • Potatisodling. 
 • Husdjur till husbehov 6: Ansvar, handel och ekonomi. 
 • Husets hjärta: eldstäder. 
 • Intervju m ekobyprojekt. 
 • Örtté. 
 • Odling inomhus. 
 • Lägenhetsträdgård. 
 • Exotiska kulturväxter i kruka. 
 • Olivodling. 
 • Sy i fårskinn. 
 • Att köra bil på ved. 
 • Frötips för nybörjare. 

Mer detaljer

303 i lager

25:-

Betyg:

0
0 recensioner

Ge betyg & recensera

Mer information

Sid 3:
Potatisodling
Patrik Ytterholm
Odling av potatis är den del av den privata matproduktionen som jag tror sitter djupast i ryggraden hos oss svenskar. Och många är vi som odlar det egna behovet eller åtminstone sommarbehovet.

-

Sid 6:
Husdjur till husbehov 6: Ansvar, handel och ekonomi
Håkan Hallander
Djurhållning innebär ansvar för andra levande varelser. Det postiva i känslokontakten med djuret har redan diskuterats. Men att vara bunden av djur kan ibland också kännas negativt. Morgon och kväll skall djuren ha mat och passning, helgdag som söckendag, inte ens julafton eller under semestern slipper man ifrån problemen. Gäller det större djur, t ex en hushållsko, är arbetet också tungt: höbalar skall släpas ner från löftet, gödsel skall skyfflas bort och köras ut, också i rykande snöstorm, det skall mjölkas och ryktas och vattnas. 

-

Sid 9:
Husets hjärta
Hans Mårtensson
För några år sedan sammanställde jag fotoboken Husets hjärta. Jag är inredningsarkitekt, författare, fotograf och dessutom etnologiskt intresserad. Det blev en intressant resa genom hela Norden, för att dokumentera hur vi bodde och hur vedspisar användes. I första hand letade jag efter äldre hus och interiörer, från tiden innan köksspisar av gjutjärn började användas under 1800-talets senare del. Här är några smakprov från min resa.

-

Sid 11:
Goda utsikter för ekoby på Orust
Intervju med Sivert och Marie i ekobyprojektet Utsikten i Krossekärr, Orust.

-

Sid 12:
Örtté
-sällskaps- och vardagsdrycker, huskurer och hälsodrycker.
Lisbeth Almark
I ärlighetens namn är det inte så att jag varit jätteintresserad av örtte i alla de mer än 30 år örterna varit en del av mitt liv. Det kom för ca 15 år sedan när jag riktigt hade fått smak för te av färska örter. Att plocka doftande, välsmakande blad och blommor, lägga dem i en glaskanna och slå hett vatten över, se hur teet får sin färg och känna doften, det är en upplevelse alla förunnad att uppleva! Och det finns smaker som passar alla - gammal som ung. Med lite kunskap om örter kan man göra te för de flesta tillfällen. Till dagligt te morgon, middag och kväll, som sällskapsdryck, varm eller kall dryck, sommar som vinter, te till lindring vid förkylning och andra nog så irriterade problem. Men ett visst mått av baskunskap är viktigt.

-

Tema odling för jordlösa
Ett liv i ett höghus i en storstad kan aldrig bli ekologiskt hållbart, men här följer tre artiklar om hur även den obesuttne kan bli lite självförsörjande på mat i alla fall. Om man tänker sig för och komposterar sitt matavfall och bygger med återanvänt material, kan man minska sitt ekologiska fotavtryck en hel del genom att odla i fönster, på balkong eller kolonilott. Därtill kommer den höga kvalitén av hemodlat, det pedagogiska värdet, samt att man fått lite jord under naglarna inför den dag man står på egen täppa...

-

Sid 14:
Odling inomhus
Helen Titoff & Jan Gustafson-Berge
Det har inte varit så vanligt att odla grönsaker och andra ätliga växter inomhus. Intresset ökar dock, böcker ges ut i ämnet och fröpåsar börjar märkas med "Lämplig för inomhusodling" Det är ju inte alla förunnat att ha tillgång till en jordbit. Du kan börja din odlarbana inomhus. Din åker är dina fönsterkarmar, bord och hyllor. Förvandla din lägenhet till ett prunkande växthus.

-

Sid 15:
Lägenhetsträdgård
Lena Jarlöv
Lägenhetsträdgårdar är trädgårdar för dem som bor i lägenhet (precis som villaträdgård och radhusträdgård är trädgårdar för dem som bor i villa respektive radhus). De kan förekomma både i direkt anslutning till bostäder i bottenplan och friliggande för dem som bor i övervåningar. De kan ligga på kvartersmark, dvs på den mark som tillhör flerfamiljshuset eller på parkmark/allmän plats-mark i närheten av huset eller bostadsområdet.

-

Sid 16:
Exotiska kulturväxter i kruka
Johan Lemte
Att odla sina egna grönsaker och rotsaker är ett mycket tillfredsställande sätt att skaffa sig mat på. De flesta som har tillgång till en bit jord kan odla en stor del av årsbehovet av rotfrukter och grönsaker samt frukt och bär. Om man bor i lägenhet kan man odla i fönsterlådor och om man har balkong kan odlingarna bli riktigt omfattande. Anstränger man sig dessutom genom att skaffa lämpliga odlings­kärl kan avkastningen bli ganska stor.

-

Sid 18:
Oliv
Johan Lemte
Oliven är en tålig och ganska snabbväxande växt som inte är speciellt mottaglig för ohyra. Tålighet och växtkraft kan förstås variera en del mellan olika sorter. Odla i god jord och försök att hålla svalt och ljust under vintern för att undvika bladfall. Mellan 5 och 10°C är bäst, men rumstemperatur duger. 

-

Sid 20:
Sy i fårskinn
Åsa Farm 
Att sy i skinn är egentligen inte så komplicerat som man kan tro. Sömmarna är ofta lätta att utföra och man kan sy många olika plagg bara med att använda de enklaste varianterna. Det svåraste är själva skinnkunskapen - det är en kunskap som man lär sig med tiden och erfarenheten. Att veta hur man utnyttjar skinnet på bästa sätt och vilka skinn som är lämpligt till olika saker. 
Arbetsbeskrivningar för handskar, tofflor och mössa. 

-

Sid 23:
Att köra bil på ved
-gengas steg för steg
Markus Almroth 
Att köra på gengas innebär lite mer besvär än att köra på flytande bränsle. Man måste göra gengasved och underhållet på bilen stiger. Fördelen är att det är ett billigt bränsle, till och med gratis för många, och dessutom bidrar inte avgaserna till växthus­effekten. Det går inte heller lika fort som om man kör på andra bränslen, men det går fort nog.  

-

Sid 26:
Frötips till ”nya” grönsaksodlare
-såråd och fröerfarenheter.
Johnny Andréasson
Jag har blivit ombedd av Petter att hjälpa nybörjare med frövalen. Vilka sorter ska man välja? Först och främst frö till grönsaker som du tycker är goda. Det är ju i alla fall skörden som är det viktiga. Ju mer man kan se skörden framför sig, desto lättare är det för växten man sköter om, att ge så mycket den kan under rådande omständigheter. Att välja ut några sorter ur den mångfald som finns, är nästan omöjligt för mig. Det finns fördelar med för många. Listan blir nästan lika lång som vår katalog. Att hålla sig till några få är inte lätt. Men jag ska försöka. Av naturliga skäl föreslår jag sorter som vi säljer. Det är ju dom vi tycker är bäst. Men givetvis hittar du i många fall samma sort hos andra fröhandlare. 

Recensioner (0)


Ge betyg & recensera
stäng
Betyg:
Namn:
Text:
  Skicka recension

Vissa som köpt denna köpte även:

> >
Åter nr 1/04

Åter nr 1/04

Potatisodling.  Husdjur till husbehov 6: Ansvar, handel och ekonomi.  Husets hjärta: eldstäder.  Intervju m ekobyprojekt.  Örtté.  Odling inomhus.  Lägenhetsträdgård.  Exotiska kulturväxter i kruka.  Olivodling.  Sy i fårskinn.  Att köra bil på ved.  Frötips för nybörjare.