Åter nr 4/03

403

New

 • Tvåvåningshus i lera. 
 • Husdjur till husbehov: Beten, foder, vatten. 
 • Knopar och rep. 
 • Utflyttarbrev. 
 • På julbordet. 
 • Växtföljd. 
 • Slöjda i färskt trä. 
 • Ljusstöpning. 
 • Mjöd. 
 • Svampodling. 
 • Läsarbrev. 
 • Självhushållarkryss. 

Mer detaljer

570 i lager

25:-

Betyg:

0
0 recensioner

Ge betyg & recensera

Mer information

Sid 3:
Maja bygger tvåvåningshus i lera
Jenny Andersson
I Vekhyttan utanför Fjugesta sydväst om Örebro bygger Maja Malmgren ett lerhus i två våningar. Arbetet påbörjades för två år sedan och nu fylls utrymmet mellan stommens träreglar med lera.

-

Sid 6:
Husdjur till husbehov 5:
Beten, foder, vatten
Håkan Hallander
En av fördelarna med husdjursskötsel i liten skala är att smärre naturresurser som annars ligger outnyttjade kan komma till användning. Små beteshagar kan föda några getter, får eller en hushållsko. Dikesrenar, små åkerlappar och liknande småmarker kan användas för höproduktion. Lövträd som asp, sälg, ask, lind, pil med flera kan hamlas (beskäras) för att få löv till foder.

-

Sid 10:
Knopar och rep
Sune Berkeman
Bra knopar för de vanligaste tillfällena.

-

Sid 11:
Utflyttarbrev
Lars Andersson-Fröjd
I skrivande stund, när grödorna frodas, överflödar och mognar i gulmånens sensommartid, börjar jag känna mig rätt väletablerad som ”nytorpare”. Förra årets skördar räckte med god marginal - tills dess att vårens första gåvor från jorden var färdiga.

-

Sid 12:
På julbordet
Petter Bergström
I vår familj har vi nog glömt bort det här med julklappar ganska mycket, men julmaten är desto viktigare. Maten och den långsamma mysiga pysselstämningen innan jul. Det börjar lite smått redan vid första advent för att sedan eskalera betydligt vid Lucia och grisslakt med allt vad det innebär. Som självförsörjare är det lätt att man anammar många av den gamla tidens seder och traditioner. Det är väl så, att kultur växer ur det sätt som människor lever av naturen.

-

Sid 14:
Växtföljd
Victoria Hallberg
En god skörd med väl utvecklad gröda ställer krav på sin växtplats. I ekologisk odling är växtföljden, dvs vilka grödor som väljs och hur de följer på varandra, av helt avgörande betydelse för odlingsutfallet. 

-

Sid 18:
Slöjda i färskt trä
Anders Lindberg
Man behöver varken plank, brädor eller maskiner för att slöjda i trä, med några handverktyg och färskt trä i form av stammar eller grenar kan man åstadkomma en hel del.

-

Sid 20:
Ljusstöpning
Ester Nilsson  
Om att stöpa ljus av talg, stegarin, paraffin och bivax.

-

Sid 22:
Mjöd
Håkan Lundgren
För alla som har tillgång till honung finns idag möjligheten att på ett relativt enkelt sätt förädla densamma till en gudadryck. Det behövs ingen avancerad utrustning, det handlar bara om att tillföra en kontrollerad jäst till en steriliserad honungslag.

-

Sid 24:
Svampodling
Text: Torbjörn Peterson Foto: Sven Tuvesson
I Sverige och Europa har svampodling aldrig varit någon bred verksamhet, men i Asien där man alltid varit om sig och kring sig har man många hundra år gamla traditioner. Vi västerlänningar börjar nu lära oss nyttan, nöjet, njutningen och fascinationen med att odla svamp och börjar utveckla egna odlingsbara arter utöver de som vi anammat från bland annat japanerna. 

-

Sid 27:
Läsarbrev:
Kvinnor kan..
Anders Carrington
Innan jag flyttade ut på landet hade jag en bild av ett småbruk där en mångkunnig och stark man kunde uträtta allt som behövdes för att försörja familjen. Men när jag sedan blev tillsammans med en tjej från landet och skaffade ett torpställe, fick jag ändra uppfattningen om självhushållets arbetsfördelning.

Recensioner (0)


Ge betyg & recensera
stäng
Betyg:
Namn:
Text:
  Skicka recension

Vissa som köpt denna köpte även:

> >
Åter nr 4/03

Åter nr 4/03

Tvåvåningshus i lera.  Husdjur till husbehov: Beten, foder, vatten.  Knopar och rep.  Utflyttarbrev.  På julbordet.  Växtföljd.  Slöjda i färskt trä.  Ljusstöpning.  Mjöd.  Svampodling.  Läsarbrev.  Självhushållarkryss.