Åter nr 4/19

419

New

 • Raketkamin i bastun.  
 • Ordning & reda i odlingarna del 2.  
 • Yacon.  
 • Pärlhöns till husbehov.
 • Utflyttarbrev: Forsnäs Hemman.
 • Våtrum i lera.
 • Bastuboden del 2.
 • Plocksidan.  
 • Samägande.  
 • Slöjda en grind.  
 • Konsten att bygga en stark lokal gemenskap.
 • Smart bevattning del 2.
 • Utflyttarbrev: Tiny House i Stjärnsund.

Mer detaljer

1441 i lager

40:-

Betyg:

0
0 recensioner

Ge betyg & recensera

Mer information

Sid 3:
Raketkamin i bastun
Markus Skyttner
Denna artikel handlar om en experimentell vedeldad raketbastu uppförd på landsbygden i Småland inuti en överloppsbyggnad. Den har nu varit
i bruk av en barnfamilj som nyttjat den i mer än tre år för flitigt bastu- badande. Hjärtat i raketbastun är en hemmabyggd och modifierad Rocket Mass Heater-konstruktion som inte kostar mycket att bygga själv. Den ger god förbränning, låga utsläppshalter och god verkningsgrad.
-

Sid 7:
Ordning & reda i odlingarna del 2
– utrota onödigt arbete
Jonas Ringqvist
I en serie på tre artiklar här i Åter kommer jag att gå igenom hur vi har arbetat med våra grönsaksodlingar på Bossgården för att göra jobbet enklare och effektivare. För oss har det varit helt avgörande för att kunna försörja oss på odlingen och gården. Den första delen, som var med i förra numret, handlade om att skapa ordning och reda i odlingen. Den följs här av en artikel om hur vi har arbetat för att utrota onödigt arbete i odlingen. Det enklaste jobbet är ju det som inte behöver göras alls. I nästa nummer kommer sedan en artikel om hur man kan planera för att minska på onödigt arbete.
-

Sid 10:
Yacon
– en söt sydamerikansk rotfrukt
Stina Wessman
Yacon, eller yacón, är en sydamerikansk rotfrukt med söt smak och krispig konsistens. Den liknar inte någon annan rotfrukt som vi brukar odla i Sverige och är därför ett härligt tillskott i sallader och grytor.
-

Sid 12:
Fjäderfä till husbehov 4:
Pärlhöns
Daniel Sörensen
Varje gång jag fick besök på gården så häpnades besökarna över pärlhönsens vackra prickiga fjädrar kombinerat med deras inte allt för attraktiva nakna huvud.
-

Sid 14:
Utflyttarbrev:
Forsnäs Hemman
- återblick på 12 år i Lappland
AnnJessica Ericsson
Vi som bor på Forsnäs Hemman är en familj som består av tre generationer. Det är jag, husbonden Per och tre barn. Två är vuxna och bor hemma lite till och från numera, och vår yngste son går sista året på högstadiet. Dessutom bor morfar här. Vi bor på ett litet gammaldags nybyggarhem- man i södra Lappland med två bostadshus och 35 hektar mark varav ca 3 hektar inägor, 10 hektar skog och resten myr och impediment.
-

Sid 20:
Våtrum i lera
– naturliga byggmaterial istället för konventionella tätskikt
Ulf Henningsson
Lerbygge i kombination med naturliga byggnadsmaterial som t.ex. trä, sten, tegel, kalk och glas kan fungera mycket bra i våtrumsmiljöer. Särskilt om försiktighetsåtgärder vidtas och bygget sker med varsamhet och med rätt metod på rätt plats. Visst finns det problemområden med de naturliga materialen, men de konventionella våtrumslösningarna, med allehanda plaster som bas, är inte heller alltid felfria.
-

Sid 24:
Krasses återbruksbyggen: 
Bastuboden del 2
Anders Krasse
När detta skrivs är det september och bastuboden är fortfarande inte klar invändigt. Det som främst är kvar är lite elinstallationer och VVS-arbete. Den tid som jag trodde att jag kunde disponera för detta återbruksbygge var gravt överskattad och det visade sig även gälla min kompetens, min verktygsarsenal och mitt förväntade materialflöde. Således håller vi oss mest utomhus i detta avsnitt.
-

Sid 26:
Plocksidan
Notiser och kortare texter från självhushållningsvärlden. Läsare skickar in nyheter, info om aktiviteter, nyttiga tips, roliga händelser eller goda recept.
I dettta nr:
Återanvänd kapsyler, Småbrukarlinjen i Tolarp blir film, Veganyoghurt. Huskur mot kalkben, Solvin, Fina instagramkonton att följa, Sälj och köp ull digitalt, Koka om frusen rödfärg, Lär dig bygga specialcyklar,  Torkade körsbärstomater.
-

Sid 28:
Samägande
– smart och hållbart
Johannes Dahlberg
Alla är vi konsumenter. Men många har idag ett mer medvetet förhåll- ningssätt till exakt hur vi konsumerar. Det känns inte längre okej att slösa med varken jordens resurser eller de i plånboken. Men det finns alternativ till det inpräntade ”äga-själv”. Många saker kan vi faktiskt dela. Fenomenet samägande är gammalt som gatan, och det är smart och hållbart. Så här gör du för att lyckas!
-

Sid 32:
Bruksslöjd del 7
Slöjda en grind
Maria & Roger Tinnerholm
I somras tog vi bort sly som vi hade tillverkat olika växtstöd av. Då blev det kvar en del krokiga grenar och lite grövre stammar. Det blev luftigare
på vissa ställen i trädgården, men det uppstod också oönskade ingångar som vi ville stänga för. Därför bestämde vi oss för att tillverka en grind av det material som blev över. Vi har sett fina grindar i sommar, då vi bland annat besökt några fäbodar. De är tillverkade av krokiga grenar som monterats ihop. Vi inspirerades av den typen av grindar som är vildare i sin utformning med ett uttryck som känns naturnära.
-

Sid 34:
Medskapande på landsbygden del 2
Konsten att bygga en stark lokal gemenskap
Anna-Karin Berglund & Eleonor Björnfot
Drömmen om att skapa en hållbar by och bygemenskap förutsätter att vi lär känna varandra och blir viktiga för varandra i en samverkan där vi lånar, byter och hjälps åt att lösa vardagspro- blem. Men hur skapar vi samverkan som håller för påfrestningar? Hur kan vi lösa gamla trätoämnen i byn som hindrar samverkan? Hur hanterar vi utmaningar som hotar byns fortsatta utveckling?
-

Sid 38:
Smart bevattning del 2
– samla regnvatten
Eva Pettersson
Att samla in regn- och markvatten
på sin egen tomt eller balkong är ett utmärkt sätt att bättre hushålla med det rena vattnet. Kan vi sedan på olika sätt optimera användandet av vattnet innan det försvinner ut i naturen igen är mycket vunnet.
-

Sid 42:
Utflyttarbrev:
Tiny House i Stjärnsund
David Roxendal
Kan man bygga sitt eget hus? Nej, man kan förstås inte bygga sitt eget hus. Så tänkte jag innan jag försökte. Jag minns hur jag för inte så länge sedan fick be en snickare komma och bygga ett kaffebord åt mig. I utbyte fixade jag hans dator. Jag har jobbat med mitt eget it-företag sedan jag var 13 år gammal. Men efter en tid i Berlin ändrades allt av ett telefonsamtal från min bror.
-Recensioner (0)


Ge betyg & recensera
stäng
Betyg:
Namn:
Text:
  Skicka recension

Vissa som köpt denna köpte även:

> >
Åter nr 4/19

Åter nr 4/19

Raketkamin i bastun.   Ordning & reda i odlingarna del 2.   Yacon.   Pärlhöns till husbehov. Utflyttarbrev: Forsnäs Hemman. Våtrum i lera. Bastuboden del 2. Plocksidan.   Samägande.   Slöjda en grind.   Konsten att bygga en stark lokal gemenskap. Smart bevattning del 2. Utflyttarbrev: Tiny House i Stjärnsund.