Åter nr 4/18

418

New

 • Hängare & krokar. Jord, gödsel och näring – i teorin.
 • Erikstorp. 
 • Bygg en enkel vädurspump. 
 • Hög odlingslåda. 
 • Ryska ekobyar. 
 • Plocksidan. 
 • Gamla byggnadsläror får nytt liv. 
 • Vattenbrist. 
 • Om ensamhet. 
 • Komplementbyggnad. 
 • Sårläkning. 
 • Bokrecensioner. 

Mer detaljer

1671 i lager

40:-

Betyg:

0
0 recensioner

Ge betyg & recensera

Mer information

Sid 3:
Bruksslöjd, del 3
Hängare & krokar
Maria & Roger Tinnerholm
I vår serie om bruksslöjd går vi vidare med föremål som du kan ha använd- ning för i hemmet eller på gården. Vi tillverkar olika hängare och krokar som kan användas för upphängning av verktyg, andra redskap och kläder. Som i tidigare artiklar utgår vi från färskt trä. Vi går igenom de verktyg du behöver och hur du använder dem, samt hur du kan dekorera och utsmycka din hängare eller krok.
-


Sid 6:
Jord, gödsel och näring – i teorin
Jonas Ringqvist
Allt börjar under våra fötter. Om du vill odla finns det ingen viktigare resurs än matjorden, ett till stora delar outforskat universum som hyser otroligt mycket liv och ett intrikat samspel mellan jordens organismer och växternas rötter. All verklig odling börjar med att vårda, skapa och förbättra matjorden. En frisk och levande jord ger i sin tur friska och levande plantor. Det låter självklart och enkelt, men vill man förstå vad som händer i jorden och påverka det i en önskvärd riktning finns det en del grundläggande kunskap som är nödvändig.
-

Sid 10:
Utflyttarbrev:
Erikstorp
Amelie Rosenthal
2009 lämnade jag mitt hemland Österrike för Sverige. Jag hade då en ganska nystartad hästverksamhet ihop med min make utanför Wien. När skilsmässan blev ett faktum kändes det vettigt med ett geografisk ombyte så 31 år gammal tog jag mitt pick och pack, 9 hästar, 3 hundar, 2 katter och flyttade ut i den svenska skogen.

-

Sid 14:
Bygg en enkel vädurspump
Anders Palm
En vädur är en pump som drivs endast av rörelseenergin i ett rinnande vatten. Flödet är inte jättestort men eftersom den går gratis dygnet runt kan den ändå ge tillräckligt med vatten för djur och odlingar, t.ex. genom att fylla en högt belägen tank varifrån vattnet tas via självtryck vid behov. Att bygga en enkel vädurspump av vanliga rördelar är varken särskilt svårt eller dyrt.

-

Sid 17:
Hög odlingslåda
Margaretha & Lars Sundberg
Sedan vi blivit äldre och stelare har det blivit allt svårare att böja sig eller krypa på marken för att sköta våra odlingarna. För oss blev en midjehög odlingslåda ett sätt att kunna fortsätta njuta av trädgårdsarbete och egna grönsaker.
-

Sid 18:
Ryska ekobyar
– nyandlighet och gratis mark skapar grön våg i öst
Viola Sandelin
Ett ”gröna vågen”-tänk har börjat sprida sig hos den ryska befolkningen. De senaste femton åren har 370–400 ekobyar byggts med 15–200 hushåll i vardera. Människor förvärvar mark och bygger upp sina egna gårdar för att skapa sig en plats där de kan leva kreativt, andas frisk luft, odla och
äta rena och näringsrika produkter. Precis som här i Sverige handlar det för många även om att hitta en inre och yttre tillfredsställelse med livet, men det finns skillnader ...
-

Sid 22:
Plocksidan
Notiser och kortare texter från självhushållningsvärlden. Läsare skickar in nyheter, info om aktiviteter, nyttiga tips, roliga händelser eller goda recept. 
-

Sid 24:
Gamla byggnadsläror får nytt liv
Johan Eriksson
Gamla byggnadsläror och historiska planschverk är ovärderliga informa- tionskällor för alla som jobbar med äldre hus, eller som funderar på att bygga nytt i traditionell stil. När jag för femton år sedan började riva ett timmerhus påbörjades samtidigt en intensiv jakt på gamla böcker och ritningar över hela landet. Snart ska materialet sammanställas i en bok.
-

Sid 28:
Beredskap för självhushållare, del 2
Vattenbrist
– största hotet vid samhällsstörning
Niklas Kämpargård
I självhushållarkretsar är bristen på vatten minst lika hotande som i en klassisk hyreskåk i stan. Där lägenhetsinnehavaren saknar vatten för att kunna dricka, diska, spola och laga mat är självhushållarens utmaningar snarare att få fram tillräckligt mycket vatten så att det räcker till både djur och hushåll. I synnerhet under torra somrar som den i år.
-

Sid 30:
Inte bara morötter, del 3
Om ensamhet
Sofia Nygren
Självhushållarlivet på landsbygden kan ofta bli en ensam historia. Den självvalda ensamheten är skön – men ensamheten kan också bli en tyngd. Och vad gör det med oss som människor om vi känner oss utanför normen i samhället? Söder om Tranås i Småland tar jag upp det vi sällan pratar om men som finns överallt – ensamhet.
-

Sid 34:
Stolp- & timringsteknik, del 13
Komplementbyggnad
Sven-Gunnar Håkansson
En komplementbyggnad är som namnet antyder ett komplement till övrigt byggnadsbestånd på fastigheten. I det här fallet behövde jag ett utökat virkeslager samt plats för en eventuell fyrhjuling med tillhörande timmervagn.
-

Sid 38:
Gunillas örter, del 25
Sårläkning
Gunilla Kvarnström
Här kommer lite huskurer på temat sårläkning.
-

Sid 39:
Bokrecensioner
Johan Eriksson
Karolina Persson
Recensioner av böckerna ”Fermentera 2.0” och den nya utgåvan av ”Handbok för köksträdgården”.
-Recensioner (0)


Ge betyg & recensera
stäng
Betyg:
Namn:
Text:
  Skicka recension

Vissa som köpt denna köpte även:

> >
Åter nr 4/18

Åter nr 4/18

Hängare & krokar. Jord, gödsel och näring – i teorin. Erikstorp.  Bygg en enkel vädurspump.  Hög odlingslåda.  Ryska ekobyar.  Plocksidan.  Gamla byggnadsläror får nytt liv.  Vattenbrist.  Om ensamhet.  Komplementbyggnad.  Sårläkning.  Bokrecensioner.