Åter nr 3/19

319

New

 • Ordning & reda i odlingarna, del 1.
 • Smart bevattning, del 1.
 • Gäss.  
 • Bastuboden, del 1.
 • Stolpverkets återkomst.
 • Vår veganska odling.
 • Utflyttarbrev: Knallen.  
 • Kom igång med samarbetet.
 • Bruksslöjd: Växtstöd.
 • Inte bara morötter: Kollaps.
 • Återbrukshuset del 2.
 • Bokrecensioner.

Mer detaljer

1235 i lager

40:-

Betyg:

0
0 recensioner

Ge betyg & recensera

Mer information

Sid 3:
Ordning & reda i odlingarna, del 1
Jonas Ringqvist
Det går att arbeta med grönsaksodling på många sätt, i olika skalor och med olika redskap, strategier och tekniker. Vad som är helt avgörande oavsett vilken metod man använder är att man lyckas strukturera upp arbetet och hitta hållbara system som gör det lätt. Det enklaste arbetet är det som inte behöver göras. Genom planering och ordning i odlingarna kan mycket onödigt arbete undvikas. I en serie på tre artiklar här i Åter kommer jag gå igenom hur vi har gjort vårt arbete på Bossgården enklare och effektivare. Den här första delen handlar om
att skapa ordning och reda och den kommer följas av artiklar om att utrota onödigt arbete i produktionen samt att planera för att minska onödigt arbete.
-

Sid 6:
Smart bevattning, del 1
Eva Pettersson
Det blir allt mer uppenbart att vi inte längre kan ta friskt vatten för givet. Vi måste på alla tänkbara sätt minska vår förbrukning, annars riskerar vi att
stå utan rent vatten både till att dricka och att vattna våra odlingar med när regnet uteblir. Vi behöver även lära oss att ta vara på regn- och markvatten
på vår egen tomt och använda det optimalt innan det försvinner vidare ut i naturen.
-

Sid 10:
Fjäderfä till husbehov, del 3
Gäss
Daniel Sörensen
När man nämner gäss är det många som får ett tveksamt ansiktsuttryck. Ofta beror det på att de eller bekanta har blivit jagade av gäss och sedan tycker att dessa stora fjäderfän är lite läskiga. Men förstår man sig på gässen kan man på sätt och vis bli en del av deras flock och lära känna gässen på ”djupet”. En fin relation med en gås är något speciellt och det är därför gässen alltid kommer att vara mina favoriter när det kommer till fjäderfän.

-

Sid 14:
Krasses återbruksbyggen:
Bastuboden, del 1
Anders Krasse
I några avsnitt av Åter 2017–2018 berättade jag om mitt bygge av ett 80 kvadratmeter stort orangeri mot min ladugårdsvägg. Budgeten var ynkliga 100 dollar och när projektet avslutades fanns det väl fortfarande en liten slant kvar i börsen. Nästan allt material var återbruk, överblivet och sådant som många kallar skräp. Nu tänker jag ge mig i kast med en gammal redskaps- bod på endast 8 kvadratmeter.
-

Sid 16:
Stolpverkets återkomst
Markus Skyttner
Denna artikel berättar om stolpver- kets återuppvaknande i Sverige, om hantverkets tradition och om en kurs som hölls i våras där den amerikanske ”timber frame”-gurun Will Beemer delade med sig av sina kunskaper. Hantverket illustreras sedan
genom enklast tänkbara praktiska tillämpning – den så kallade ”stolp- verksbocken”. Stolpverksbocken är ett oumbärligt hjälpmedel vid bearbet- ning av grova och tunga stolpar.
-

Sid 23:
Vår veganska odling
Peter Albrecht
Jag har odlat för självhushållning utan djur och dess gödsel i 10 år nu. Därför tänkte jag berätta lite om hur jag tänker och gör när det kommer till näring och gödsel, eftersom det är vad många undrar över när det gäller vegansk odling.
-

Sid 26:
Utflyttarbrev: Knallen
Karin Österman
Så roligt det var att i Åter nr 3/2018 läsa ett utflyttarbrev från slutet av 1970-talet! Vi själva flyttade mest av en tillfällighet upp till skogarna i norra Hälsingland 1980 från Stockholm. Den gamla rattväxlade Forden packades med våra pinaler. I baksätet stod en jättestor monstera som vi inte kunde lämna kvar för att den var så personlig, och bredvid den låg boken Självhushållning av John Seymor.
-

Sid 30:
Medskapande på landsbygden, del 1
Kom igång med samarbetet
Anna-Karin Berglund, Eleonor Björnfot, Märta Gustafsson
Hur lyckas man skapa förtroende, relationer, utbyte och samarbete i byn? Vi som skriver denna artikel utbildar och stödjer organisationer
i att utveckla deltagardemokrati
och medskapande ledarskap. Vi bor själva på landsbygden och vill på detta sätt bidra med lite goda tips på hur man kan gå tillväga för att bygga samverkan och medskapande i den egna bygden.
-

Sid 34:
Bruksslöjd, del 6:
Växtstöd
Maria & Roger Tinnerholm
I den här artikeln visar vi hur du kan använda en del av det sly och småträd, som ofta rensas bort i trädgården, till att tillverka växtstöd, spaljéer och andra stolpar och pinnar som du kan ha nytta av till dina odlingar. Du kan tillverka enkla praktiska eller extra fina dekorerade växtstöd på relativt kort tid.
-

Sid 36:
Inte bara morötter, del 6:
Kollaps
Sofia Nygren
Flera plötsliga kriser blir ett nytt normaltillstånd. Världen efter oljan kan innebära mycket, både ljus och mörker. Hur hanterar och förbereder sig självhushållare för en framtid där det enda som är säkert är att den inte innehåller mer av samma?
-

Sid 42:
Återbrukshuset del 2
Jan-Erik Mattsson & Catharina Svala
I Åter nr 2/2019 berättade vi om hur vi renoverade ett litet hus med återan- vänt byggnadsmaterial och lösningar för ett modernt och resurssnålt boende. Vi beskrev hur vi förbättrade värmeisoleringen i golv och ytterväg- gar och hur vi gjorde för att förebygga fuktproblem. Nu berättar vi om uppvärmning, el, vatten, avlopp och om behandling och användning av fekalier och urin från våra urinsepa- rerande toaletter. Vi avslutar med lite tankar om boende som en pågående process.
-

Sid 45:
Bokrecensioner
Johan Eriksson & Karolina Persson
I detta nummer recenseras:
Naturligtvis! - Biologisk mångafald i din trädgård
Ut ur ekorrhjulet - Så blir du ekonomiskt fri
Jag lämnar ekorrhjulet - Ett liv utan lönearbete
-Recensioner (0)


Ge betyg & recensera
stäng
Betyg:
Namn:
Text:
  Skicka recension

Vissa som köpt denna köpte även:

> >
Åter nr 3/19

Åter nr 3/19

Ordning & reda i odlingarna, del 1. Smart bevattning, del 1. Gäss.   Bastuboden, del 1. Stolpverkets återkomst. Vår veganska odling. Utflyttarbrev: Knallen.   Kom igång med samarbetet. Bruksslöjd: Växtstöd. Inte bara morötter: Kollaps. Återbrukshuset del 2. Bokrecensioner.