Åter nr 3/18

318

New

 • Skogsträdgården.
 • Kaninkött till husbehov.
 • Utflyttarbrev: Ollasgården 46 år senare.
 • Bruksslöjd: Sked, smörknivoch potatissticka.
 • Odla i fasta bäddar.
 • Beredskap för självhushållare: Värme. 
 • Plocksidan. 
 • Vilda växter: Rosor och nypon. 
 • Gunillas örter: Nypon. 
 • Självhushållarmentalitet. 
 • Orangeriet i Hestra, del 4. 
 • Tygbindor. 
 • Sågning av virke från vindfällen. 
 • Bokrecensioner. 

Mer detaljer

1668 i lager

40:-

Betyg:

0
0 recensioner

Ge betyg & recensera

Mer information

Sid 3:
Skogsträdgården
- Konsten att odla som skogen
Philipp Weiss
Vad är egentligen hemligheten bakom skogens förmåga att producera ett överflöd av grönska från tidig vår till sen höst, helt på egen hand? Skulle vi människor kunna producera en del av vår mat på samma sätt? Det är just det vi försöker åstadkomma inom skogs- trädgårdsodling, en odlingsteknik som är djupt förankrad i ekologin och har stor potential för självhushållaren, som komplement till de vanliga odlingarna.
-


Sid 8:
Kaninkött till husbehov
Maria Ekholm
Kanin har på kort tid seglat upp som ett av de mer populära köttslagen
för självhushållare. Kaninen är en mycket bra foderomvandlare och kan äta sånt på gården som du själv inte kan äta. Den producerar förhål- landevis mycket kött på liten yta vilket gör att den passar utmärkt som självhushållardjur.
-


Sid 10:
Ollasgården 46 år senare
Anja Tengnér
”Ja, ja, en sommar kan det väl vara kul men efter en vinter kommer ni tillbaka till stan” sa våra vänner. Året var 1972 och vi hade hittat en liten billig ödegård i Dalarna där vi ville förverkliga vår dröm att klara oss på egen hand när den väntade krisen skulle komma. Så här gick det.
-

Sid 12:
Bruksslöjd, del 2
Sked, smörkniv
och potatissticka
Maria & Roger Tinnerholm
Som uppföljning till artikeln om krympburkar ska vi denna gång visa hur man tillverkar några mindre föremål som man har stor användning av i köket. Vår utgångspunkt är som sist att vi arbetar med färskt trä som under arbetets gång torkas och dekoreras. Vi går igenom hur man till- verkar en mindre sked, en dekorativ potatissticka och en smörkniv. Du får lära dig hur du med enkla medel från grunden kan tillverka, dekorera och måla ditt slöjdföremål.
-

Sid 15:
Odla i fasta bäddar
Jonas Ringqvist
Vi har nu odlat i fasta bäddar några år och märkt att det är en effektiv metod med många fördelar, som gör det möjligt att producera mycket grönsaker under en lång period.
-

Sid 20:
Beredskap för självhushållare, del 1
Värme
- Vid kortare eller längre samhällsstörning
Niklas Kämpargård
På en gård får ett strömavbrott stora konsekvenser även om utsattheten inte alls är lika stor som för en hyresgäst i stan. Ändå finns det en rad tänkbara scenarier som även självhushållaren bör tänka på. Inte minst hur vi förser djuren med vatten när elnätet ligger nere och hur vi tar hand om maten när frysen, kylen och spisen inte fungerar. I fem avsnitt – värme, vatten, mat, sanitet och kommunikation – ska jag ge tips på hur man kan bli mer förberedd långt innan det osannolika inträffar. Först ut är texten om värme.
-

Sid 22:
Plocksidan
Notiser och kortare texter från självhushållningsvärlden. Läsare skickar in nyheter, info om aktiviteter, nyttiga tips, roliga händelser eller goda recept.
-

Sid 24:
Vilda växter, del 16
Rosor och nypon
Mattias Norberg
Rosor (Rosa) är fleråriga buskar som kan växa som låga snår upp till flera meter höga buskar. Det är främst de karaktäristiska frukterna, nypon, som vi brukar ta vara på, men växten går även att använda till annat.
-

Sid 27:
Gunillas örter, del 24
Nypon
Gunilla Kvarnström
Här kommer mina tips om att ta tillvara och använda nypon i köket och för medicinskt bruk.
-

Sid 28:
Inte bara morötter, del 2
Självhushållarmentalitet
Sofia Nygren
I Mörhult träffar jag Mimmi Svensson och Nicklas Schenning och reflekterar över nöjdhet. När känner de sig nöjda som självhushållare? Bemästrar de konsten att skratta åt sina misstag? Finns det en typ av självhushållarmentalitet som behövs odlas och kultiveras, vid sidan av grönsakerna? Och vad ska en sådan innehålla i sådana fall?
-

Sid 32:
Orangeriet i Hestra, del 4
Anders Krasse
Ett år har nu gått sedan jag började mitt bygge av ett 80 kvm stort orangeri mot ladugårdsväggen. Visionen har varit att bygga det helt gratis och av återvunnet material och bygget är nu, om inte klart, så i alla fall redo för produktion av lite frukt och grönt.
-

Sid 33:
Sy nytt av gammalt, del 3
Tygbindor
Maria Thörn
Tygbindor låter underlivet andas och är mjuka och sköna att använda. De är förstås också bättre för miljön och plånboken. Du kan använda enbart tygbindor, istället för engångs, eller som komplement eller backup till din menskopp. Så här gör du dina egna.
-

Sid 36:
Sågning av virke från vindfällen
Sven-Gunnar Håkansson
Är du skogsägare eller har kontakt med någon skogsägare så kan du få ta rätt på vindfällen gratis eller till en ringa kostnad. Efter sågning på våren och torkning i luftiga virkesstaplar är virket redo att användas för att bygga med redan under sensommaren. Här beskriver jag hela resan från skogen till virkesupplaget, som det går till hos mig.
-

Sid 37:
Bokrecensioner
Karolina Persson
Recensioner av de nyutkomna böckerna ”Börja med höns i trädgård” och ”Täljboken”.
-Recensioner (0)


Ge betyg & recensera
stäng
Betyg:
Namn:
Text:
  Skicka recension

Vissa som köpt denna köpte även:

> >
Åter nr 3/18

Åter nr 3/18

Skogsträdgården. Kaninkött till husbehov. Utflyttarbrev: Ollasgården 46 år senare. Bruksslöjd: Sked, smörknivoch potatissticka. Odla i fasta bäddar. Beredskap för självhushållare: Värme.  Plocksidan.  Vilda växter: Rosor och nypon.  Gunillas örter: Nypon.  Självhushållarmentalitet.  Orangeriet i Hestra, del 4.  Tygbindor.  Sågning av virke från vindfällen.  Bokrecensioner.