Åter nr 2/20

220

New

 • Hundkäx.
 • Utflyttarbrev: Gula huset på Oxhagen.
 • Drömmen om bygemenskap.
 • Starta bilpool.
 • Att dela bil.
 • Utflyttarbrev: Långrådna gästgivaregård.
 • Plåtslöjd.
 • Biodling för alla! 
 • Återbruk i garderoben.
 • Utflyttarbrev: Jordskeppet Hällekil.
 • Duvor till husbehov, del 1.
 • Laga knivar, stämjärn och skölpar.
 • Halmbacken - fritidshus av halmbalar

Mer detaljer

1563 i lager

40:-

Betyg:

0
0 recensioner

Ge betyg & recensera

Mer information


Sid 3:
Vilda växter, del 18:
Hundkäx
Mattias Norberg
Hundkäx är en vanlig växt som förekommer i hela Sverige. Stjälkarna och bladen kan ätas på försommaren utan tillagning. Det första året, innan växten blommar, går även rötterna att äta. De är dock beska och behöver tillagas eller lakas ur för att få bättre smak. Observera att hundkäx kan förväxlas med flera giftiga växter, så se till att lära dig skillnaden innan du plockar den.
-


Sid 6:
Utflyttarbrev: 
Gula huset på Oxhagen
Cecilia Cederlid
Nästan på dagen för fem år sedan, på alla hjärtans dag 2015, flyttade vi in i vårt gula hus på Oxhagen i Norra Sorunda, Södermanland. Här bor Gustav 30, Cecilia 28, Hjalmar 7, Folke 5, hunden Vidar, katten Lo, höns och vaktlar. Vi vill prioritera så att vi lyckas leva det liv vi vill. För oss är det ett liv på landet med mycket tid till familjen, olika projekt och små äventyr.
-


Sid 10:
Inte bara morötter, del 8:
Drömmen om bygemenskap
- självhushållare är starkare tillsammans
Sam Nygren
En bild av självhushållning är den att ”klara sig själv”. Under våren 2020 har coronakrisen satt världen i gungning, men många självhushållare har det lugnare ute på sina torp och gårdar. Vad säger de själva om att ”klara sig själv” – och vad längtar de egentligen efter?
-


Sid 15:
Bilfri på landet, del 2:
Starta bilpool
Jakob Hammarbäck
I den första delen som handlade om hållbara transporter var fokus cykeln som transportlösning på landsbygden. I den här delen fokuserar vi mer på bilen, som frihetssymbol och möjliggörare. Men även som problem i samhället.
-


Sid 18:
Bilfri på landet, del 3:
Att dela bil
- ett praktiskt exempel
Sven G Sjöberg & Johan R Schlaug
Det finns många sätt att dela bil – och vi uppmuntrar alla former. Vi har samlat erfarenheter från bildelning mellan privatpersoner i stadsmiljö. Vi tror dessa kan vara till nytta även på landet.
-


Sid 20:
Utflyttarbrev: 
Långrådna gästgivaregård
- självförsörjning, körsång, världsmusik och mänskliga möten
Kajsa Norrby
När jag gick i gymnasiet var vi flera som drömde om livet som självförsörjande småbönder. Vissa kallade oss låtsas- bönder eftersom vi inte var födda med jord under naglarna och därmed inte visste vad vi pratade om – våra föräldrar var ju akademiker. Men hellre låtsasbonde än låtsasbörs- mäklare eller låtsaspolitiker kände jag. Det var ju så mycket som mina föräldrar inte var, så hur jag än gjorde blev det väl på låtsas om jag tänkte så där. Så redan där började min dröm om en egen gård. En dröm som efter många år tog mig till Långrådna i Östergötland.
-


Sid 24:
Plåtslöjd
- gör bruksföremål av gamla burkar
Kristoffer Larsson
Idag tillverkas det mesta som vi har i hushållet i en fabrik någonstans långt borta utav material som är allt annat än hållbara. Den här artikeln erbjuder ett alternativ till de massproducerade prylarna av plast och gör förhopp- ningsvis att självhushållaren kan öka sin grad av självförsörjning ytterligare.
-


Sid 26:
Biodling för alla!
- traditionella kupor, enklare än många tror
Jesper Broberg
Biodling utifrån sett framstår ofta som invecklat, ”pensionärigt” och lite nördigt för dem som inte sätter sig
in i det, men faktum är att det inte behöver vara något av det. Jag tror att tiden är mogen för att förändra bilden av biodling till: inte så svårt, något för alla och modernt. Alla hade vunnit på att fler skaffade bin!
-


Sid 30:
Återbruk i garderoben
-sy nytt av gamla textilier
Catharina Svala
Att återanvända textilier av olika slag på ett effektivt sätt känns bra ur ett klimatperspektiv, samtidigt som det innebär att man slipper lägga ut pengar på att köpa nytt. Dessutom är det roligt att skapa unika saker och se det man redan har som en resurs – även när ursprungsfunktionen inte längre fungerar.
-


Sid 33:
Utflyttarbrev: 
Jordskeppet Hällekil
Emma Hansen
Jag ville så gärna ha ett hus med en trädgård, där barnen kunde leka och jag kunde odla lite. Men jag hade inga pengar, och jag ville inte vara tvungen att arbeta heltid resten av livet för att betala av ett bolån. Vad skulle jag göra?
-


Sid 36:
Fjäderfä till husbehov, del 6:
Duvor till husbehov, del 1
Daniel Sörensen
Duvor är i dag inte något vanligt själv- hushållardjur men har varit det och kan kanske bli det igen. Även om det inte är mycket kött på varje är de tacksamma att hålla då de förökar sig friskt, kan vara friflygande på gården och hittar mycket av sin föda själva. Dessutom är de trevliga och vackra att se på.
-


Sid 40:
Renovera gamla verktyg, del 1:
Laga knivar, stämjärn och skölpar
Maria & Roger Tinnerholm
Har du fyndat verktyg på loppis eller
i något gammalt uthus? Det kan vara bättre än du anar. Gamla verktyg kan vara av mycket bättre kvalité än de du hittar i en järnaffär idag. Verktygen kan vara lite rostiga, dåligt slipade eller med trasiga handtag. Det behöver dock inte vara ett så stort problem. Med relativt enkla medel kan du rusta upp och laga dessa verktyg. I den här artikeln har vi valt ut några knivar och skölpar som vi lagar. Stämjärn och skölpar har likvärdiga handtag och således innefattar beskrivningen av skölpar även stämjärn.
-


Sid 42:
Halmbacken
ett fritidshus av halmbalar
Stefan Backa
Halmbacken är ett fritidshus med väggar av halmbalar. Det har en
boyta på ca 80 kvm och är mestadels byggt av återanvänt material eller restprodukter från annan verksam- het. Största delen av byggmaterialet är lokalproducerat, stomvirket kommer t ex från träd på tomten.
-Recensioner (0)


Ge betyg & recensera
stäng
Betyg:
Namn:
Text:
  Skicka recension
> >
Åter nr 2/20

Åter nr 2/20

Hundkäx. Utflyttarbrev: Gula huset på Oxhagen. Drömmen om bygemenskap. Starta bilpool. Att dela bil. Utflyttarbrev: Långrådna gästgivaregård. Plåtslöjd. Biodling för alla!  Återbruk i garderoben. Utflyttarbrev: Jordskeppet Hällekil. Duvor till husbehov, del 1. Laga knivar, stämjärn och skölpar. Halmbacken - fritidshus av halmbalar