Åter nr 2/19

219

New

 • Nötlunden på lilla Skräddaröd.  
 • Vegansk självhushållning på liten yta.
 • Återbrukshuset del 1.
 • Utflyttarbrev: Grönskapet.
 • Biåret del 2: Expansionsperioden.
 • Hemberedskap: Hygien och sanitet.
 • Plocksidan. 
 • Känslor inför världens tillstånd. 
 • Ankor del 2. 
 • Utflyttarbrev: Ranbogården.
 • Bruksslöjd: Krattor och räfsor. 
 • Bokrecensioner

Mer detaljer

1336 i lager

40:-

Betyg:

5
2 recensioner

Ge betyg & recensera

Mer information

Sid 3:
Nötlunden på lilla Skräddaröd
Jona Elfdahl
Vi kan odla stora delar av vår mat direkt i och under träden. På min gård har jag planterat hundratals nötträd i mina skogsträdgårdar. Jag tror på att få in träd i alla former av jordbruksland- skap och hoppas att mina erfarenheter kan vägleda och inspirera andra som vill odla nötter som en del av sitt självhushåll eller jordbruk.
-

Sid 8:
Vegansk självhushållning på liten yta
Ulla Troäng
Jag är vegan sedan mer än fyrtio år tillbaka. Ja, hela min familj är det, min man, mina fyra vuxna barn
och många barnbarn. Vi bor i lilla Mariefred i ett hus med en helt vanlig trädgårdstomt. Där försöker jag vara så självförsörjande jag kan och har bara planterat ätbara växter.
-

Sid 10:
Återbrukshuset del 1
Jan-Erik Mattsson & Catharina Svala
Ett gammalt ruckel som på 1890-talet var byggt av återanvänt byggnads- material renoverades drygt 100 år senare, så långt möjligt med återan- vänt byggnadsmaterial och lösningar för ett resurssnålt boende. Resultatet blev en mycket låg boendekostnad, en hög grad av återanvändning och återvinning av byggnadsmaterial, en liten användning av vatten med liten tillförsel av näringsämnen till grund- vattnet och en bostad som är ”större på insidan än på utsidan”. Trots att renoveringen är anpassad till husets förutsättningar och våra behov, så kan våra överväganden och konkreta lösningar vara intressanta för fler som ska renovera och bo i äldre hus.
-

Sid 15:
Utflyttarbrev:
Grönskapet
Magnus Fredrikson
Visst kan livet på landet innebära mycket arbete men efter 18 år här ute i skogen så är jag 100 % säker att jag valde rätt livsstil. Jag har mycket frihet och jag lär mig nya saker mest hela tiden.
-

Sid 18:
Biåret, del 2
Expansionsperioden
-och den svärmförebyggande avläggaren
Patrick Sellman
I förra numret av Åter skrev jag
om vinterbina, invintringen och vårfällan. Nu är det dags för de sista två av de fem huvudåtgärderna i mitt skötselsystem för bin: vårexpan- sionen och den svärmförebyggande avläggaren.
-

Sid 24:
Beredskap för självhushållare del 4:
Hygien och sanitet
Niklas Kämpargård
Den som lever ett självhushållande
liv omges ofta av djur, jord och natur. Utmaningar och förutsättningar som bjuder på fantastiska möjligheter, men som också kräver en god hygien för att inte sprida sjukdomar, bakterier och smitta mellan olika djur, i både levande och förädlat tillstånd. Den som dessutom mjölkar själv, som förädlar ost, korv eller delikatesser måste vara ytterst medveten om vilken skada en bristfällig hygien
kan orsaka. Lyckligtvis kommer
vi långt med rent vatten, tvål och möjlighet att värma vatten.
-

Sid 26:
Plocksidan
Notiser och kortare texter från självhushållningsvärlden. Läsare skickar in nyheter, info om aktiviteter, nyttiga tips, roliga händelser eller goda recept.
I dettta nr: Smidigt tillvaratagande av stora mängder squash, Ny podd om krisberedskap, självhushåll och prepping, Bostongurka, Småbrukarfestival i Larv Västergötland, Äggkartongständare, Bomullslinne färgat med lökskal, Röj tyst!, Enkel grusvägsskötsel, Rekofestivalen på Nääs, Rapport om nationell ekologisk självförsörjning

-

Sid 28:
Inte bara morötter, del 5:
Känslor inför världens tillstånd
Sofia Nygren
När vi tänker på vad vår nuvarande industriella civilisation gör med världen – orsakar klimatförändringar, får ekosystem att kollapsa och massutrotar arter med mera – kan det bubbla upp en mångfald av känslor. Inte minst när vi relaterar till de i vår omgivning som fortfarande inte verkar ha förstått. Hur hanterar vi allting? Kan det vara så att det praktiska som vi gör ute på våra gårdar – gör vi helt enkelt för att vi inte har något annat val?
-

Sid 32:
Fjäderfä till husbehov del 2:
Ankor del 2
Daniel Sörensen
I förra numret tog jag upp hur man skaffar, håller och utfodrar ankor, samt beskrev olika raser och sjukdomar. Här är del 2, om ruvning, kläckning, ällingar samt lite annat.
-

Sid 36:
Utflyttarbrev: 
Ranbogården
Annika Karmhag Olsson, Richard & Julia Karmhag
År 2016 lämnade vi radhusliv i Uppsala för ett lantliv på Ranbogården i Mo socken utanför Söderhamn. Vad var det då som fick oss att ta detta jättekliv i en helt ny riktning, mot en för oss både bildligt och bokstavligt talat okänd mark?
-

Sid 42:
Bruksslöjd del 5:
Krattor och räfsor
Maria & Roger Tinnerholm
Nu är våren här! Kanske är du i full färd med förberedelser i ditt träd- gårdsland eller krattar bort det sista av fjolårets gräs, löv och kvistar i din trädgård. Då kan du behöva en kratta eller en räfsa. Idag har träkrattorna återigen blivit populära och finns att köpa i handeln, men du kan också med enkla medel tillverka en egen. I den här artikeln ska vi lära oss lite om hur man gjorde räfsor förr. Krattans konstruktion och utseende beror lite på var eller hur du skall använda den. I artikeln får du instruktioner i hur du kan göra en egen träkratta, utifrån färskt och torkat trämaterial.
-

Sid 45:
Bokrecensioner
Karolina Persson
”Flera fingrar gröna” av Johannes Wätterbäck och Theres Lundén samt
”Odla med barn” av Sara Bäckmo
-Recensioner (2)

av Pia Elldalen den 2019-12-27
5
Text: Otroligt mycket läsvärda artiklar. Jag väntar alltid med spänning på nästa nummer, en otroligt bra tidning!
av Pia T den 2019-05-28
5
Text: Superinspirerande! Nu är jag prenumerant!
Page: 1

Ge betyg & recensera
stäng
Betyg:
Namn:
Text:
  Skicka recension

Vissa som köpt denna köpte även:

> >
Åter nr 2/19

Åter nr 2/19

Nötlunden på lilla Skräddaröd.   Vegansk självhushållning på liten yta. Återbrukshuset del 1. Utflyttarbrev: Grönskapet. Biåret del 2: Expansionsperioden. Hemberedskap: Hygien och sanitet. Plocksidan.  Känslor inför världens tillstånd.  Ankor del 2.  Utflyttarbrev: Ranbogården. Bruksslöjd: Krattor och räfsor.  Bokrecensioner