Åter nr 1/19

119

New

 • Vinterbina, invintringen och vårfällan.  
 • Svedjerovor och gråärter.
 • Gödsling i praktiken.
 • Det meningsskapande arbetet.
 • Hasselnötter.
 • Ängssyra.
 • Plocksidan.
 • Bokrecensioner.
 • Ankor del 1. 
 • Slevar och kåsor.
 • Utflyttarbrev: Furuland.
 • Vinden till vår fördel.
 • Mat i en krissituation. 

Mer detaljer

1359 i lager

40:-

Betyg:

5
1 recension

Ge betyg & recensera

Mer information

Sid 3:
Biåret, del 1
Vinterbina, invintringen och vårfällan
Patrick Sellman
För en lyckad biodling behövs ett bra system med skötselmetoder som fungerar tillsammans med binas egen årsrytm. I två artiklar beskriver jag det skötselsystem som jag använder och lär ut. Jag börjar med vinterbin, invintring och vårfälla för att i nästa nummer av Åter beskriva expansions- perioden och den svärmförebyggande avläggaren.
-


Sid 6:
Svedjerovor och gråärter
- Om vikten av att fortsätta odla lantsorter
Agneta Magnusson
Varför importera kikärter när vi har våra egna gråärter? Hur ser en svedjerova ut och hur smakar den? Hur får vi tag i frö?
-


Sid 8:
Gödsling i praktiken
Jonas Ringqvist
Hur vi tar hand om jorden är helt avgörande för hur vi lyckas med odlandet. I förra numret av Åter gick jag igenom teorin bakom olika gödslingsstrategier. I det här numret kommer det lite mer praktiska förslag för gödslingen och vården av jorden. Utgångspunkten bör vara att maximera livet i jorden och utnyttja jordens egen förmåga att skapa struktur och leverera näring till växterna.
-


Sid 12:
Inte bara morötter, del 4
Det meningsskapande arbetet
Sofia Nygren
Självhushållningens drivkrafter är många. Varför tar självhushållare från första början steget? Och vad gör att de fortsätter? Kan en drivkraft vara själva arbetet? Och vad är det som människor egentligen behöver för att vara lyckliga? Bland fåren hos Carolina Dahlberg i Ulvarp, Småland, börjar utforskandet.
-


Sid 18:
Odla hasselnötter
Britta Nylinder
Att odla hasselnötter i de mellersta och södra delarna av landet är något som borde vara lika självklart som att odla äpple. Ända sen isen lämnade vårt land har hassel funnits här och varit en del av vår kost. För självförsörjaren kan hassel vara ett bra komplement till andra frukter, bär och grönsaker.
-


Sid 22:
Vilda växter, del 17
Ängssyra
Mattias Norberg
Ängssyra växer i hela Sverige och har genom historien använts som föda. Bladrosetterna har en syrlig smak och kan användas i sallader m.m. Förr skållades eller kokades bladen för att bli av med en del av den svagt giftiga oxalsyran.
-


Sid 24:
Plocksidan
Notiser och kortare texter från självhushållningsvärlden. Läsare skickar in nyheter, info om aktiviteter, nyttiga tips, roliga händelser eller goda recept. 
-


Sid 25:
Bokrecensioner 1/2019
Karolina Persson
Recensioner av böckerna ”Fermentera 2.0” av Jenny Wikell och Lappa & laga” av Kerstin Neumüller
-


Sid 26:
Fjäderfä till husbehov, del 1
Ankor del 1
Daniel Sörensen
Bor man på landet och vill börja lite med självhushållning brukar det vara en självklarhet att skaffa höns för ägg och kött, men varför inte samtidigt skaffa ett gäng ankor som ger underbara ägg att baka på och otroligt gott kött? Visserligen kräver de lite mer än höns, som exempelvis badvatten och bra lösningar för utfodring, men en liten flock ankor som kvackar på gårdsplanen är väl mysigt?
-


Sid 31:
Bruksslöjd, del 4
Slevar och kåsor
Maria & Roger Tinnerholm
Den här artikeln i serien Bruksslöjd handlar om tillverkning av slevar och kåsor. Vi tittar på hur vi väljer material och vad som kan vara bra att tänka på när vi täljer för att bibehålla hållbarheten i föremålet. Vi går också igenom torkning av olika arbeten, där föremålen är lite större och behöver längre torktid. Som tidigare arbetar vi således i färskt virke.
-


Sid 34:
Utflyttarbrev
Furuland
- Effektiv odling på villatomt
Sara Karlsson
Från e-tjänsteutvecklare till självhushållare. Året var 2015 och vägen fram till ett beslut hade varit lång. Efter många timmar framför skärmen tog jag ett par djupa andetag och bestämde mig. Där slutade mitt gamla liv och mitt nya började. Snart gick flytten till barndomshemmet och där stod jag åter igen på farstukvisten, precis som jag gjort förr. Den enda skillnaden var nu att drömmen inte längre var att bli webbdesigner utan att bli självförsörjande och först och främst börja odla till husbehov.
-


Sid 38:
Vinden till vår fördel
- Utformning av levande vindskydd
Eva Pettersson
Vindarna påverkar klimatet mer än vad vi tänker på, både lokalt och globalt. Alla vet vilken skillnad en svalkande vind gör en het sommardag, eller hur kallt det plötsligt kan kännas när en isande vind drar fram en solig januaridag. Men vinden kan också tämjas och användas för våra egna syften så länge som det sker på naturens villkor.
-


Sid 42:
Beredskap för självhushållare, del 3
Mat i en krissituation
Niklas Kämpargård
För oss med självhushållarambitioner är tillgången på mat vanligtvis den enklaste utmaningen när det handlar om förberedelser inför en samhälls- störning. Bortsett från välfyllda frysboxar, jordkällare och skafferier har vi dessutom ofta mat i jorden
som kan skördas i princip året om (beroende på var i landet vi bor).
-Recensioner (1)

av inspiration den 2020-03-10
5
Text: Dessa välarbetade tidningar ger stor inspiration till att klara sig själv.
Page: 1

Ge betyg & recensera
stäng
Betyg:
Namn:
Text:
  Skicka recension

Vissa som köpt denna köpte även:

> >
Åter nr 1/19

Åter nr 1/19

Vinterbina, invintringen och vårfällan.   Svedjerovor och gråärter. Gödsling i praktiken. Det meningsskapande arbetet. Hasselnötter. Ängssyra. Plocksidan. Bokrecensioner. Ankor del 1.  Slevar och kåsor. Utflyttarbrev: Furuland. Vinden till vår fördel. Mat i en krissituation.