Åter nr 1/20

120

New

 • Cykelpendling på landsbygden.
 • På charkkurs i Norge.
 • Röja och restaurera naturbetesmarker.
 • Bastuboden del 3.
 • Smart bevattning del 3.
 • Kalkoner till husbehov.
 • Hässjning med stånghässja.
 • Odla eget socker.
 • Morötter del 7: Navigera i kaoset.
 • Bygg ett värmemagasin.
 • Slöjda pall.
 • Ordning och reda i odlingarna del 3

Mer detaljer

1469 i lager

40:-

Betyg:

0
0 recensioner

Ge betyg & recensera

Mer information

Sid 3:
Bilfri på landet, del 1:
Cykelpendling på landsbygden
Jakob Hammarbäck
En av svårigheterna för den som vill skapa sig en ekologisk livsstil på landsbygden är bilberoendet. Detta är första delen i en serie där vi under- söker alternativ för att slippa – eller åtminstone minska – sitt bilåkande. Vi börjar med det enklaste och kanske mest självklara transportmedlet: cykeln. Hur kan man lättare få det att fungera rent praktiskt med cykling, även om man bor på landet en bra bit från jobb och samhällsservice?
-


Sid 6:
På charkkurs i Norge
Kenth Borglund
För att lära mig mer om lufttorkat kött och köttpålägg åkte jag till Norge för att gå en kurs på Lizas småbruk, en charmig självförsörjande gård med kurser i bl a mathantverk. Jag tänkte här berätta om resan och dela med mig av några recept och goda råd.
-

Sid 10:
Röja och restaurera naturbetesmarker
– för bättre bete och större biologisk mångfald
Patrick Reinthal
När ens betesmark mer liknar en gammal bangård eller en mindre skog än en vacker öppen hagmark - då är det dags att gå loss med sågen! Men vad ska man spara och vad ska man ta bort? Häng med så får du lite tips på hur man läser växtligheten i sin hage, och hur jag gjorde - i ett naturskydds- område med områdesbestämmelser.
-

Sid 14:
Krasses återbruksbyggen:
Bastuboden del 3
Anders Krasse
Jag står på balkongen i vårt sovrum och ser ner mot skogsbrynet. Där står bastuboden och badtunnan med lock. Jag fylls av en glädje och stolthet över att jag själv har lyckats förvandla någons gamla skeva vedbod till en svart pärla som skänker glädje. Mina tankar handlar även om att råvarorna till detta bygge uteslutande består av material som varit på väg till soptippen. Och att detta uppenbara slöseri pågår än idag när vi skriver 2020 och världen står i brand.
-

Sid 17:
Smart bevattning, del 3
– dammar och dammpumpar
Eva Pettersson
Som avslutning på den här artikelse- rien om smart bevattning kommer här en övergripande genomgång av dammar och pumpar. Genom att kombinera olika bäddar, dammar och pumpar kan man skapa ett hållbart och effektiv odlingssystem.
-

Sid 20:
Fjäderfä till husbehov del 5:
Kalkoner till husbehov
Daniel Sörensen
Jag har alltid älskat djur. Trots det så har just kalkoner skrämt mig med sina rödblå skinnflärpar i ansiktet, stora fötter och uppblåsta kropp. Jag har visserligen alltid vetat att de är goda att äta, det var utseendet och storleken som skrämde mig. Men när jag av en slump fick några kalkonägg i present, som jag lade i min äggkläck- ningsmaskin, föddes kärleken till dessa trevliga djur.
-

Sid 24:
Hässjning med stånghässja
Anja Tengnér
Att hässja ger inte bara ett förstklas- sigt hö, oavsett väder. Arbetet är
en härlig upplevelse och de färdiga hässjorna en fröjd för ögat. För den som tar hö till husbehov är det en konst värd att lära sig. I Dalarna och på många andra ställen använder vi stånghässjor istället för de trådhässjor som är mer vanliga söderut. Denna text vill vara en hjälp att hålla liv i gammal, förut så helt självklar, kunskap genom att i detalj beskriva tillvägagångssättet vid höbärgning, så som den länge gjorts i Dalarnas län.
-

Sid 30:
Odla eget socker
Jonas Ringqvist
Socker och sirap är kanske inte det första man tänker sig att bli självförsörjande på. Det odlas storskaligt, raffineras i industriell skala, kostar nästan ingenting att köpa och dessutom är det ju inte särskilt nyttigt. För mig tog det över 25 år av självhushåll innan jag ens gav mig på ett försök. Det jag trodde var krångligt och kanske inte värt besväret visade sig vara riktigt enkelt och dessutom fick vi en helt makalöst god produkt som inte alls liknar de sockerproduk- ter som finns i affären.
-

Sid 32:
Inte bara morötter, del 7:
Navigera i kaoset
– tre berättelser om vår tid
Sam Nygren
Tiden vi lever i är en unik tid. För första gången i historien är människorna både vittnen och förövare till en mass- utrotning av arter, oss själva inkluderat. Samtidigt tuffar samhällsordningen på som vanligt. Det gör att den här tiden också kan kännas som en galen tid. Hur är det som självhushållare att befinna sig mitt i alla dessa verkligheter?
-

Sid 36:
Bygg ett värmemagasin
– minska brandrisken och ta vara på mer värme
Jan-Erik Mattsson & Sanna Mattsson Ringqvist
Med ett murat värmemagasin mellan kaminen och skorstenen sänker man rökgastemperaturen till skorstenen och tar vara på mer av värmen i rökgaserna. Dessutom ger värmemagasinet värme långt efter att man har slutat elda, ungefär som en kakelugn. Framför allt minskar man brandrisken.
-

Sid 40:
Bruksslöjd, del 8:
Slöjda en pall
Maria & Roger Tinnerholm
I början av artikelserien om bruks- slöjd berättade vi om vår svenska hemslöjdstradition och hur den växte fram ur de behov som uppstod i hem och på gårdar. Vi har under artikelse- riens gång arbetat med färskt virke, något som även var vanligt i andra hantverksskrån. Inom möbelsnick- eriet användes kombinationen av torrt och färskt virke för att erhålla starka sammanfogningar, framför allt inom tillverkning av stolar, t ex pinnstolar.
I den här artikeln tänker vi närma oss den delen av möbelsnickeriet genom att beskriva hur du kan tillverka en pall av torrt och färskt virke.
-

Sid 42:
Ordning och reda i odlingarna del 3
– planera för att minska onödigt arbete
Jonas Ringqvist
I den här artikelserien beskriver jag metoder för hur man kan odla mer med mindre arbete. Det jag skriver utgår ifrån vår småskaliga odling
till försäljning, men likheterna med ett självhushåll är stora och jag är övertygad om att mycket av det som hjälpt oss att minska arbetet i våra odlingar också är användbart för husbehovsodlaren som trots tidsbrist vill mätta sig och sin familj med egenodlat året runt.
-Recensioner (0)


Ge betyg & recensera
stäng
Betyg:
Namn:
Text:
  Skicka recension
>
Åter nr 1/20

Åter nr 1/20

Cykelpendling på landsbygden. På charkkurs i Norge. Röja och restaurera naturbetesmarker. Bastuboden del 3. Smart bevattning del 3. Kalkoner till husbehov. Hässjning med stånghässja. Odla eget socker. Morötter del 7: Navigera i kaoset. Bygg ett värmemagasin. Slöjda pall. Ordning och reda i odlingarna del 3